Histamínová intolerancia

Ktoré probiotiká pri histamínovej intolerancii?

Histamín je látka, ktorú najčastejšie spájame s alergickou reakciou. Histamín sa v tomto prípade uvoľňuje z buniek (mastocytov) po kontakte s alergénom (napr. peľ, roztoče, bodnutie hmyzom) a je zodpovedný za typické prejavy alergie (svrbenie, zdurenie slizníc, výtok z nosa…). Iným dôvodom zvýšenej koncentrácie histamínu je ochorenie histamínová intolerancia (HIT), ku ktorej dochádza pri požití potravín s vysokým obsahom histidínu a histamínu a zároveň nedostatočnou schopnosťou ho odbúrať. Histamín a histidín sa nachádzajú v mnohých potravinách alebo potraviny obsahujú látky, ktoré zvyšujú uvoľňovanie histamínu (histaminoliberátory) alebo blokujú činnosť enzýmu (DAO), ktorý histamín odbúravá (aj niektoré lieky, alkohol, prídavné látky, farbivá, konzervanty). Histamín potom spôsobuje viaceré ťažkosti, ktoré sú veľakrát nešpecifické, takže aj samotná diagnostika ochorenia môže byť komplikovaná. Podrobnejšie sa HIT venujeme v článku Novodobá choroba-histamínová intolerancia. Základom liečby HIT je nízkohistamínová diéta – čo najviac obmedziť potraviny obsahujúce histamín. V tomto článku sa zameriam len na výber probiotík, ktorých užívanie môže byť pri HIT veľmi prospešné, naopak pri nespravnej voľbe môžu ochorenie zhoršovať. Nebudem sa venovať kvalite probiotík na trhu či množstvu probiotických bakérií, podrobnejšie spracované to nájdete v článku Ktoré probiotiká k antibiotikám.

Pri výbere vhodných probiotík (nielen pri HIT) treba myslieť na to, že existuje veľa rôznych bakteriálnych druhov a kmeňov, univerzálne probiotikum nenájdeme. Ich výber závisí od účelu, na ktorý ich potrebujeme užívať (antibiotická liečba, helicobacter pyroli, hnačky, atopický ekzém…), zvlášť dôslední treba byť pri HIT, kedže niektoré probiotické kmene dokážu produkovať biogénne amíny akým je aj  histamím. HIT pacienti nezriedka trpia aj inými intoleranciami a potravinovými alergiami (napr. neznášanlivosť laktózy, celiakia…), čo opäť môže sťažovať výber,  niekedy je preto nutné vyskúšať viacero probiotík a nájsť pre seba to najlepšie.

Ktoré probiotické kmene sú vhodné pri HIT?

Bifidobacterium longum a Bifidobacterium infantis– kombinácia týchto kmeňov v štúdii ukázala zniženie hladiny histamínu (prostredníctvom zníženia expresie histamínových H1 receptorov a enzýmu histidíndekarboxyláza HDC – klúčový enzým pri syntéze histamínu), čo možno využiť pri alergikoch ako aj pacientoch trpiacich HIT.  B. longum (CECT 7347) znižuje aj zápalové mediátory (cytokíny) a zvyšuje produkciu regulačných cytokínov (IL10) v sliznici čreva, čo ukázali skúmavkové štúdie a štúdia prevádzaná zatiaľ len na zvieracom modely, kde sa ukázalo že tento kmeň pôsobí proti toxicite spôsobenej gliadinom – lepkom (chráni proti gliadinom indukovanej imunitnej odpovedi), čím by mohol byť prospešný aj pre celiatikov.

Bifidobacterium breve – bráni prerastaniu baktérií E.coli, ktoré indukujú degranuláciu žírnych buniek a tým uvoľňovanie histamínu, vykazuje protialergické účinky-znižuje alergickú odpoveď organizmu (prostredníctvom ovplyvnenia H1-receptora a enzýmu HDC, čo vedie k zníženiu histamínu.

Lactobacillus rhamnosus – tento kmeň netvorí biogénne amíny (vrátane histamínu), naopak dokáže stabilizovať žírne bunky (bunky, z ktorých sa uvoľňuje vlastný histamín).

Lactobacillus plantarum – znižuje obsah histamínu aj alergické reakcie, vhodný aj pre pacientov s celiakou, intoleranciami a zápalovým ochorením čriev – pozitívne pôsobí na priepustnosť črevnej steny. Schopnosť odbúrať histamín závisi nielen od druhu probiotickej baktérie aj ale od kmeňa. V štúdii z roku 2012 (Vittorio Capozzi) bolo testovaných 26 rôznych kmeňov L. plantarum na ich schopnosť odburávať biogénne amíny (medzi nimi aj histamín), kde sa zistilo že 19,2 % zo skúmaných kmeňov L. plantarum bolo schopných v rôznej intenzite degradovať histamín, žiadny zo skúmaných kmeňov sa nepodielal na produkcii histamínu.

Medzi probiotické kmene, ktoré sú vhodné/prospešné alebo neškodné pri HIT patrí L. reutri (znižuje prozápalové cytokíny), L. salivarius (u niektorých kmeňov sa potvrdila schopnosť obmedziť degranuláciu žírnych buniek), L.gasseri (reguluje alergický zápal) a L. acidophilus.

Ktorým probiotickým kmeňom sa pri HIT radšej vyhnúť?

Lactobacillus casei – je schopný produkovať biogénne amíny, vrátane histamínu. Rôzne kmene L. casei to dokážu s rôznou aktivitou. Najvyšia hladina histamínu sa pozorovala pri kmeni TISTR 389, paradoxne napr. kmene L. casei 4a a 5b dokážu histamín aj odbúravať . Kedže sa pri probiotických doplnkoch výživy nie vždy dopátrame ku konkrétnemu kmeňu, v prípade HIT sa L. casei radšej vyhnite.

Lactobacillus bulgaricus – tento kmeň môžeme nájsť aj pod názvom Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, patrí medzi probiotiká produkujúce histamín.

Lactobacillus helveticus – tento kmeň dokaže meniť histidín obsiahnutý v jedle prostredníctvom histidíndekarboxylázy na histamín, takže nevhodný kmeň pri HIT.

Streptococcus thermophilus – patrí medzi histamín produkujúce baktérie.

Bacillus coagulans (Lactobacillus sporogenes) – dokáže tvoriť biogénne amíny, vrátane histamínu. Tento kmeň nájdeme v doplnkoch, ktoré sa používaju najmä pri hnačkovitých ochoreniach (Enterina). Doterajšie štúdie však naznačujú, že kmeň nemá žiadny terapeutický vplyv na akútnu hnačku detí rôznej etiológie, vrátane rotavírusových hnačiek.

Z menej známych kmeňov produkujú histamín kmene L. buchneri, L. curvatus, L. hilgardii, Lactococcus lactis, L. brevis, L. bavaricus, L. alimentarius, Enterococcus feacium.

Pre lepší prehľad uvádzam nižšie príklady konkretných probiotických doplnkov (určite tam nie sú všetky) aj s uvedením kmeňov, ktoré obsahujú. Ide o orientačný prehľad, mnohé kmene sa ešte len skúmajú, a ako som už spomínala, každý si musí nájsť to svoje probiotikum alebo kombináciu viacerých, ktoré mu najviac vyhovujú.

 

Jamieson Acidophilus komplex – L. rhamnosus, L. acidophilus

Probicus (Generica) – L. plantarum

BioDietix kvapky – L. rhamnosus

Linex immuno – L.rhamnosus

Biopron kvapky– L.rhamnosus

Biolac Baby kvapky– L.plantarum, B. breve

Biopron junior sáčky– B. bifidum, B. infantis, L. acidophilus

Probiofix Inum – L.rhamnosus, B. animalis subs.lactis

Swiss Laktobacily “3” – L. rhamnosus, B. longum, L.acidophilus

Swiss Children Acidophilus (laktobacilky) –  L.rhamnosus, B.longum, B. bificum,  L. acidophilus, L.reutri

Pearls – L.acidophilus, B. longum

Pearls IC – L.acidophilus, B. longum, L.rhamnosus, B.lactis, B.breve, B.bifidum

Pearls YB – L.acidophilus, L.rhamnosus, L. plantarum

Pearls Winter – L. plantarum, L. acidophilus, B. lactis, B. longum

Imunit Laktobacily pastilky – L. acidophilus, B.bifidum, L.plantarum, L.rhamnosus, B.longum

BioGaia – L.reuteri

 


 

Enterina – Bacillus coagulans IS-2 (ex Lactobacillus sporogenes)

Floraliv ampulky, cps – L. acidophilus, B. BB-12, L. paracasei- L. casei, Bacillus coagulans

Lactoflor žuvacie tablety – L.bulgaricus, Streptococcus thermophilus

Lactoflor cps – L.bulgaricus, Streptococcus thermophilus, L. acidophilus, B. spp.

Nutrolin B – Bacillus coagulans

Biopron 9 – B. bifidum, B. breve, B. longum, L. acidophilus, L. casei, L. plantarum, L. rhamnosus, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Streptococcus thermophilus

Biopron 100 miliard sáčky– L.rhamnosus, B. animalis, Streptococcus thermophilus

Swiss Laktobacily “5” – L.rhamnosus, B.breve, L.casei, B.longum, L. acidophilus

Biopron Baby tobolky – B. bifidum, B. infantis, B. longum, L. acidophilus, L. casei

Imunit Laktobacily tobolky – L. rhamnosus, B.bifidum,  L. casei, L. planatrum, L. acidophilus

Actilac cps – B.lactis, Enterococcus faecium, L. acidophilus, L.paracasei, L.plantarum,

L.salivarius, Lactococcus lactis

Actilac Baby-L.acidophilus, L. casei, L. salivarius, Lactococcus lactis, B. lactis

Linex cps –  L. acidophilus, B. infantis, Enterococcus faecium

Apo Laktik Kids –  L. rhamnosus, L. acidophilus, L. casei, S.thermophilus

GS Laktobacily Forte 21 – L.helveticus, L. plantarum, L. rhamnosus, L. casei, B. longum, infantis, B. bifidum, Pediococcus acidolactici, Streptococcus thermophilus

Webber Acidophilus Bifidus cps – L. rhamnosus, L. casei, L. acidophilus , B. longum

Webber Probiotic cps – L. casei, B. breve, B. longum, L. rhamnosus, L. acidophilus, L. plantarum, L. rhamnosus, L. helveticus

Imunit Laktobacily junior – L. rhamnosus, B.bifidum, L. casei, B.longum, L. acidophilus

 


 

Otázne pri HIT

– nie sú dostupné alebo dostatočné údaje o produkcii histamínu alebo prospešnosti kmeňov pri HIT

Probacin – Bacillus clausii

Probiofix – L.acidophilus LA-8, Bifidobacterium animalis subs.lactis BB-12

Linex Forte – L acidophilus (sp. L.gasseri), B. animalis subs. lactis (BB-12)

 

Súvisiace články:

Probiotiká – ktoré, kedy, ako?

Novodobá choroba-histamínová intolerancia

Neznášanlivosť laktózy nemusí byť strašiak

Novinky v liečbe celiakie

 


Zdroje:

  • 1. Hougee S.,Vriesema A.J.M.,Wijering S.C,  Knippels L.M.J, Folkerts G.;Oral Treatment with Probiotics Reduces Allergic Symptoms in Ovalbumin-Sensitized Mice: A Bacterial Strain Comparative Study; Int Arch Allergy Immunol 2010;151:107–117.
  • 2. Valsamaki K, Michaelidou A & Polychroniadou A; Biogenic amine production in Feta cheese. Food Chem 2000; 71: 259–266.
  • 3. Shrabanti Dev, Hiroyuki Mizuguchi, sish K., Das; Suppression of Histamine Signaling by Probiotic Lac-B: a Possible Mechanism of Its Anti-allergic Effect; J Pharmacol Sci 107, 159 – 166 (2008)2.
  • 4. Anna Oksaharju, Matti Kankainen, Riina A Kekkonen, Ken A Lindstedt; Probiotic Lactobacillus rhamnosus downregulates FCER1 and HRH4 expression in human mast cells; World J Gastroenterol. 2011; 17(6): 750–759.
  • 5. Esmeray Kuley, Esra Balıkcı, İlyas Özoğul, Saadet Gökdogan, Fatih Özoğu; Stimulation of Cadaverine Production by Foodborne Pathogens in the Presence of Lactobacillus, Lactococcus, and Streptococcus spp; Journal of Food Science 2012, 77(12): pages M650–M658.
  • 6. Artur X. Roig-Sagués, Angélica P. Molina, Mª Hernández-Herrero; Histamine and tyramine-forming microorganisms in Spanish traditional cheeses; European Food Research and Technology, 2002, 215(2): 96-100.
  • 7. Wadu Mesthri Deepika Priyadarshani, Sudip K. Rakshit; Screening selected strains of probiotic lactic acid bacteria for their ability to produce biogenic amines (histamine and tyramine); International Journal of Food Science & Technology 2011, 46(10): 2062-2069.
  • 8. Phalguni Dutta, Utpala Mitra, Shanta Dutta, Krishnan Rajendran; Randomised controlled clinical trial of L. sporogenes (Bacillus coagulans), used as probiotic in clinical practice, on acute watery diarrhoea in children, 2011; 16(5): 555-561.

 

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.