Intolerancia laktózy

Neznášanlivosť laktózy nemusí byť strašiak

Laktoza.jpg

Ak vám lekár oznámi, že trpíte neznášanlivosťou laktózy, obvykle to znamená dve veci. Prvá je, že konečne viete, prečo vám býva nevoľno, nafukuje vás, máte hnačky a tráviace ťažkosti, čo je pozitívne. Horšie je, že vás čaká úprava jedálnička. Väčšina ľudí si predstaví, že keď netolerujú mliečny cukor – laktózu, musia zo stravy vynechať všetky mliečne produkty, čo však nie je pravda. Úplne vylúčenie kravského mlieka a produktov z neho je nevyhnutné pri alergii na bielkovinu kravského mlieka, čo je úplne iné ochorenie, alebo pri vrodenom deficite enzýmu laktázy, ktorý sa objavuje hneď po narodení a pacient je doživotne na bezlepkovej diéte.

Intolerancia laktózy znamená, že váš enzým laktáza, ktorý odbúrava laktózu, nefunguje na 100% ale napríkad len na 20% či 40%, aktivita enzýmu je redukovaná. Podľa niektorých menších štúdií sa úplne vynechať mliečne produkty dokonca neodporúča. Tolerancia laktózy je veľmi individuálna, preto si každý sám na sebe musí vyskúšať, čo a ktoré potraviny a v akých množstvách sú ešte v poriadku, a ktoré už spôsobujú problémy.

Neznášanlivosť laktózy môže byť aj dočasná (prechodná), kedy dochádza k deficitu laktázy napríklad po prekonaní infekčnej hnačky, poškodení črevnej sliznice liekmi (antibiotiká), alebo pri niektorých chronických ochoreniach. Po odstránení príčiny sa tento stav sa zvyčajne počas niekoľkých týždňov upraví.

Laktóza v liekoch

V lekárni sa sa obvykle stretávame s dvoma typmi pacientov s laktózovou neznášanlivosťou. Prví sú ti, čo lúštia každý príbalový letáčik lieku a hľadajú, či náhodou neobsahuje laktózu, druhý typ sú ľudia, ktorí netušia, že nejaká laktóza sa v lieku môže nachádzať a tak si to prirodzene nevšimajú. V podstate sú obidva postoje do určitej miery správne. Laktóza sa v mnohých liekoch, ale aj výživových doplnkoch, skutočne nachádza ako pomocná látka (napríklad má úlohu plniva, čím zabezpečuje tablete potrebnú veľkosť a hmotnosť). Jej obsah v liekoch býva rôzny, obvykle 20-90 mg v jednej tablete či dennej dávke. Väčšina pacientov s laktózovou neznášanlivosťou znesie bez ťažkostí 12-15g laktózy denne (napr. 250 ml mlieka), takže lieky z tohto hľadiska zvyčajne nepredstavujú žiadnu tragédiu, pokiaľ neužívate  lieky s obsahom laktózy pravidelne, alebo netrpíte zdriedkavým vrodeným deficitom laktázy. Ak však užívate pravidelne viaceré lieky, radšej si obsah laktózy skontrolujte. Nestačí, že váš lekár vie o vašej intolerancii a vy sa tak domnievate, že vám také lieky nepredpísal. Lekár nemôže ovládať naspamäť, ktoré pomocné látky a v akých množstvách sa nachádzajú vo všetkých liekoch, vitamínoch a doplnkoch výživy.

Ako je to s potravinami?

Laktózu nájdeme vo všetkých mliečnych výrobkoch, avšak v rôznom zastúpení, preto niektoré potraviny robia menšie a iné väčšie problémy. Najviac laktózy obsahujú výrobky z odtučneného (odstredeného) mlieka a najmenej tučné výrobky, takže žiadne „light“ produkty, nízkotučné mlieko či 30% eidam. Dobre znášané sú fermentované produkty, teda tie ktoré prešli kvasením baktériami (laktobacily), ktoré premieňajú laktózu na kyselinu mliečnu napr. cheddar, feta, camembert, gouda, parmazán, mozzarella. Dobre znášané je aj acidofilné mlieko, kefír či niektoré jogurty (bez pridaného sušeného mlieka). Niektorí pacienti nemávajú ťažkosti ani po ovčích produktoch alebo kvalitnom masle.

Vyhýbať sa treba najmä mliekam, výrobkom s obsahom syrovátky, sušeného mlieka (ingrediencia pri výrobe nízkotučných výrobkov), spomínaným „light“ produktom, tvarohu, smotane, pudingom atď. Laktózu však nájdeme aj v pekárenskych výrobkoch (slané aj sladké), margarínoch, instatnom jedle, keksíkoch, oplátkach, údeninách či v čokoláde. Čo sa týka čokolády, treba uprednostniť kvalitné čokolády s vysokým obsahom kakaa (60-80%), kakao totiž zyšuje aktivitu enzýmu laktáza a umožňuje preto ľahšie stráviť laktózu. Sledujte dôkladne zloženie na obaloch potravín a vyberajte vždy kvalitných výrobcov a kvalitné výrobky.

Čo keď sa mliečneho neviem vzdať alebo ako si uľahčiť život?

Laktózová intolerancia nie je vážne ani život ohrozujúce ochorenie, dokáže však byť veľmi nepríjemné, hlavne keď vám chýba sebadisciplína a doprajete si aj to, čo by ste nemali. Riziko môže hroziť pri dlhodobom ignorovaní ochorenia, kedy dlho trvajúce hnačky (rýchla pasáž jedla črevami) môžu ovplyvniť vstrebávanie dôležitých živín a vitamínov.

Aj pre ľudí, ktorí sa nevedia vzdať alebo obmedziť mliečne produkty, nemusí byť ochorenie až takým problémom. Na trhu sú jednak dostupné mliečne produkty bez obsahu laktózy (bezlaktózové mlieko, jogurty, tvaroh…, pravdepodobne ich nezoženiete vo všetkych potravinách a trochu si aj za to priplatíte), a taktiež v lekárňach a špeciálnych predajniach sa dajú zohnať výživové doplnky obsahujúce enzým laktázu (štiepi laktózu).

Enzým laktázu nájdeme v doplnku LAKTAZAN, ktorý sa nachádza vo forme tabliet (slabšia aj silnejšia extra verzia), ktoré sa užívajú s každým jedlom obsahujúcim laktózu, alebo vo forme kvapiek, ktoré sa kvapkajú priamo do mlieka (nevýhodou je, že mlieko musíte nechať 24 hodín stáť). Ďaľším doplnkom výživy je LACTOSOLV, ktorý obsahuje laktázu vo vyššej  aktivite ako Laktazan, výrobca uvádza, že 1 kapsula (17500 FCC) degraduje približne 30g laktózy, čo zodpovedá približne 0,5l mlieka. Oba prípravky sú dobrý pomocník v situáciach, kedy neviete vyselektovať laktózu zo stravy (napr. sa idete najesť do reštaurácie, idete na pizzu alebo dovolenku) alebo pre tých, ktorí si aj tak neodpustia mliečnu dobrotu. Prípravok užitý pred jedlom vám jednoducho a efektívne pomôže rozštiepiť laktózu, bez toho aby sa dostavili ťažkosti spojené s jej trávením (hnačky, nafukovanie, kŕče..).

Výborným doplnkovým  opatrením pre ľudí netolerujúcich laktózu, je užívanie probiotík. Niektoré priateľské baktérie, ktoré sa bežne nachádzajú v našich črevách, ústach, ženských genitáliách, sú schopné produkovať enzýmy, ktoré rozkladajú laktózu. Patrí sem napr. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus či Streptococus thermophilus.  Využitie tejto skutočnosti v liečbe pacientov s intoleranciou laktózy je zatiaľ v štádiách výskumu, pozitívny účinok sa ukazuje aj pri kmeni Lactobacillus reutri.

Súvisiace články:

Novodobá choroba-histamínová intolerancia…ešte ste o nej nepočuli?

Liečba hnačky

Ktoré potraviny vyvolávajú svrbenie?

Choconut bez výčitiek, koláč bez múky a cukru-za 30 minút!

Probiotiká na dobré trávenie

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Zuzana

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *