Celiakia

Novinky v liečbe celiakie

nove_lieky_na_celiakiu.jpg

Nedávna kanadská štúdia odhalila sľubnú metódu liečby celiakie. Základom je ľudský proteín elafín, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri zápalovej reakcii, ktorá vzniká pri celiakii – neznášanlivosti lepku. Vedci tiež vyvinuli probiotické baktérie, ktoré sú schopné elafín do organizmu dodávať. Tento objav otvára cestu k novej stratégii liečby celiakie, ktorá je dnes odkázaná len na dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty.

Zdroj: Galipeau HJ, Wiepjes M, Motta JP, Schulz JD et al (2014 Máj); Novel role of serine protease inhibitor elafin in gluten-related disorders., Am J Gastroenterol.; 109 (5): 748-56.

Ďaľšiu potenciálnu liečbu predstavuje enzymoterapia. Príčinou neznášanlivosti lepku je gliadin (súčasť molekuly lepku/ gluténu), ktorý je zodpovedný za zápalovú reakciu sliznice čreva. Gliadin nevedia rozložiť bežné tráviace enzýmy a preto vedci hľadajú enzým, ktorý by tento pre celiatikov nebezpečný fragment, rozštiepil na menšie neškodné fragmenty ešte v žalúdku (teda skôr ako sa dostane do čreva, kde spôsobuje ťažkosti). Ako prvý enzým vynašli vedci tzv. propyl-oligopeptidázu (POP) (1950), ktorá však nie je stála v kyslom prostredí žalúdka. A tak vedci skúmali ďalej a objavili enzým propyl-endoproteázu (PEP), ktorý získali z plesne Aspergillus niger (používa sa v priemyselnej výrobe kyseliny citrónovej, potravinárskych enzýmov…). PEP je 60-násobne účinnejší enzým v degradácii (rozložení) lepku ako POP, navyše odoláva kyslému prostrediu žalúdka. Má schopnosť rozbiť veľkú molekulu lepku na menšie časti, ktoré receptory T-lymfocytov nevedia rozpoznať a tak nedochádza k „napadnutiu“ črevnej sliznice a následnému zápalu. Kedže jedlo zostáva v žalúdku približne 1-4 hodiny, je dôležitá rýchlosť akou dokáže enzým lepok rozložiť, ktorá je u toho enzýmu priemerne len 4 minúty. Vedci sa domnievajú, že podávanie takýchto enzýmov poskytne do budúcnosti pacientom nádej odstrániť celoživotnú diétu a umožňiť im tak plnohodnotný život aj bez bezlepkových potravín. Vyžaduje si to však ešte množstvo štúdii a vedeckých výskumov.

Zdroj: American Physiological Society (2006, June 30). Celiac Success: New Enzyme Efficiently Degrades Gluten In ‘Human Stomach’.

Vedeli ste, že

Bezlepková diéta pomáha pravdepodobodne okrem celiakie aj pri iných ochoreniach:

– autizmus, ktorý je podľa posledných poznatkov metabolická porucha, pri ktorej dochádza k zlému štiepeniu bielkovín. Zahraničné skúsenosti ukazujú, že stav autistických detí sa veľmi zlepšuje práve týmto diétnym opatrením.

– schizofrénia, v nedávnej štúdii prišli vedci na to, že mnoho pacientov so schizofréniou (aj autizmom) má veľké ťažkosti práve kvôli absorpcii tzv. exorfínov (opioidné peptidy), ktoré vznikajú v zažívacom trakte kvôli nedokonalému tráveniu lepku a mlieka. Práve preto, niektorí lekári odporúčajú svojim pacientom bezlepkovú diétu.

– psoriáza, menopauza – v štádiách výskumu

Súvisiace články:

Berberín-nový liek na potravinové intolerancie a metabolický syndróm?

Liečba celiakie

Ako zistím či mám celiakiu

Prečo vzniká celiakia?

Vianočné pečenie bez múky a cukru

ChocoNut bez výčitiek, koláč bez múky a cukru – za 30 minút!

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

25 Responses

  1. (1,)w duplication Lacerations online cialis poisoned patients to occlusion Any uncomplicated pregnancies of pud. cialis tadalafil buy tadalafil online

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *