Imunita

Reishi (Ganoderma) – kedy pomáha a ako si vybrať správny produkt?

Reishi Ganoderma - akosi vybrať dobrý produkt?

Reishi (Lesklokôrka lesklá, Ganoderma lucidum) je bezpochyby najznámejšou liečivou hubou. Existuje viacero typov odlišujúcich sa najmä svojím sfarbením (červená, fialová, biela, zelená, čierna a žltá), avšak najviac skúmaným a asi aj najvšestrannejším druhom z hľadiska medicinálneho použitia je práve červená huba Reishi. Jej použitie v TČM (tradičná čínska medicína) má asi 2000 ročnú tradíciu, avšak kvôli špecifickým podmienkam na rast tejto huby si ju kedysi mohli dovoliť len privilegovaní. Vďaka vylepšeniu rôznych kultivačných techník však Čína samotná dokázala v roku 2000 vyprodukovať asi 13 000 ton tejto huby, v r. 2003 dokonca 49000 ton, pričom trend produkcie stále rastie.

Účinky Reishi

Imunomodulačný účinok

Reishi podobne ako iné huby má imunomodulačný účinok, nie imunostimulačný účinok, teda dokáže potláčať určité imunitné funkcie a iné posilňovať. Okrem toho má schopnosť potláčať rast kvasiniek až o 58% a pri kombinácii s antibiotikami sa potvrdil jej synergický účinok v likvidácii nežiaducich patogénov. Pozitívne vplýva aj na hojenie rán.

Antialergický účinok

Reishi má schopnosť stabilizovať žírne bunky podobne ako napríklad kvercetín. Stabilizáciou mastocytov sa dosiahne znížené vylučovanie histamínu a zmiernia sa prejavy alergie, ale aj histamínovej intolerancie. Z mechanizmu účinku vyplýva, že podávanie Reishi má význam najmä v prevencii vzniku alergie. Okrem samotného vplyvu na histamín má Reishi schopnosť posúvať prestimulovanú Th2 zložku imunitného systému (spájanú so vznikom alergií) v prospech Th1, preto podľa niektorých autorov je vhodná na liečbu alergie, ale nie je vhodná pre pacientov s autoimunitnými chorobami.

Kardiovaskulárne zdravie a cukrovka

V štúdii extrakt z Reishi dokázal signifikantne znížiť krvný tlak s účinkom až 8 hodín a dokázal zmierniť poškodenie buniek ciev. U pacientov s cukrovkou Reishi zmierňuje inzulínovú rezistenciu, zmierňuje prudké nárasty cukru v krvi po jedle blokovaním alfa-glukozidázy (enzým, ktorý štiepi škroby na jednoduché sacharidy) a znižuje cholesterol. Okrem toho zmierňuje negatívne dopady vysokých hladín glykačných produktov (AGEs), ktoré sa vyskytujú u cukrovkárov a sú hlavným faktorom, ktorý prispieva ku vzniku diabetických komplikácií. Pozitívny je aj vplyv na stav obličiek, kedy podávanie Reishi 14 pacientom s proteínúriou viedlo redukcii bielkovín v moči u všetkých skúmaných. Okrem toho pomáha chrániť pečeň pred poškodením spôsobeným konzumáciou alkoholu.

Protirakovinový účinok

Najznámejšie použitie Reishi je práve v liečbe onkologických ochorení a prekanceróz. Potencionálny benefit Reishi v liečbe spomínaných ochorení je spájaný s protizápalovým účinkom a schopnosťou spomaľovať rast buniek a tumorov. Pri rakovine prsníka a prostaty dokázal extrakt z Reishi významne zmierniť bunkovú adhéziu a migráciu, čo viedlo k zastaveniu rastu nádoru. Okrem iného zmierňuje podávanie Reishi u pacientov s rakovinou mieru únavy, vyčerpania, úzkosti a má pozitívny vplyv na celkový subjektívny pocit.

Podľa Cochrane databázy zatiaľ štúdie s použitím Reishi nepodávajú dostatok dôkazov, aby bola táto huba podávaná ako prvolíniová liečba rakoviny, ale môže byť podávaná ako doplnková liečba k štandardnej onkologickej liečbe vzhľadom na potenciál zvyšovať citlivosť nádoru na liečbu a stimuláciu imunitného systému pacienta.

Akú Reishi hľadať?

Základným kritériom kvality Reishi je jej horkosť. Horkosť je podmienená prítomnosťou obsahových látok – triterpénov, teda čím je horkejšia, tým je pravdepodobne kvalitnejšia. V mnohých prípravkoch na našom trhu sa zároveň predávajú výrobky z podhubia Reishi, ktoré horké nie je, chýba mu však aj podstatná časť obsahových látok. Najkvalitnejšie a najdrahšie výrobky pozostávajú z celých plodníc, ktoré sú náročnejšie na čas a kultivačné podmienky, preto sú aj tieto výrobky zvyčajne drahšie.

Hlavné obsahové látky Ganodermy, ktoré jú odlišujú od ostatných húb sú triterpény, v tukoch rozpustné zlúčeniny zodpovedné za antihypertenzívny, hypocholesterolemický, antikoagulačný, antikanecerogénny a antivirotický (vrátane HIV) účinok. Triterpény sú sekundárne metabolity, nie sú pre rast huby nevyhnutné, tvoria sa preto len v plodniciach ako ochrana pred prostredím, ich obsah je teda do významnej miery podmienený kultivačnými podmienkami. Lepší producenti tejto huby cielene vytvárajú podmienky, kedy je Reishi „nútená“ produkovať vyššie množstvo triterpénov, aj preto sú tak výrazné rozdiely v cenách jednotlivých surovín. Keďže sú triterpény v tukoch rozpustné, na ich extrakciu nepostačuje var alebo lúhovanie vo vode. Rozpúšťajú sa ale v alkohole, podobne ako iné významné zložky ako špecifické peptidy.

Ďalšie nemenej významné látky obsiahnuté vo všetkých hubách vrátane Reishi sú polysacharidy (vrátane betaglukánov), ktoré sú zodpovedné za imunomodulačný účinok. Polysacharidy sú rozpustné vo vode, dajú sa teda získať odvarom, prípadne maceráciou. Pre dosiahnutie plnohodnotného spektra účinných látok je teda potrebný proces dvojitej extrakcie, v alkohole a vo vode.

V štúdiách s Reishi sa vo väčšine prípadov používajú extrakty Reishi, nie len pomleté práškové huby, najlepšie prípravky majú zároveň štandardizovaný obsah triterpénov a polysacharidov.

Situácia na našom trhu je taká, že prevažná väčšina prípravkov obsahuje len podrvené huby, nie extrakty a navyše len podhubie, alebo zmes podhubia a plodníc, čo im umožňuje ísť nižšie s cenou. Kvalitné dvojité výluhy z plodníc sa zatiaľ dajú pravdepodobne zohnať len zo zahraničia a ich cena je podstatne vyššia ako cena prípravkov na našom trhu, aj keď netvrdím, že aj tie nemôžu nejako pomôcť.

Množnou alternatívou ako získať kvalitný a čo najviac účinný prípravok s hubou Reishi je vlastná príprava dvojitého extraktu. Sušené plodnice, či už drvené na prášok alebo vo forme plátkov sa dajú zohnať aj na Slovensku, dá sa z nich teda pripraviť pomerne jednoduchým spôsobom vlastný extrakt. Sušená huba sa zaleje alkoholom (ideálne 95%, môže však byť aj 60%), aby bola celá ponorená a nechá sa na tmavom a chladnom mieste lúhovať asi mesiac. Po vylúhovaní sa alkohol scedí a vytlačí sa z húb zvyšná tekutina. Vytlačené huby sa zalejú destilovanou vodou a nechajú sa variť aspoň 2 hodiny (niektoré recepty udávajú pomalé varenie po dobu 3 dní na maximálnu izoláciu betaglukánov). Výsledná tekutina sa vyredukuje na objem asi ako objem alkoholovej časti a po vytlačení húb a vychladnutí sa spojí z alkoholovou tinktúrou. Dosiahnutá koncentrácia výsledného extraktu by mala zabezpečiť dostatočnú trvanlivosť výrobku. Výsledný extrakt sa užíva v dávkach ½ lyžičky 2 krát denne.

Súvisiace články:

Hliva ustricová alebo betaglukán na podporu imunity

Betaglukán v liečbe herpesu

Kedy a ktoré probiotikum k antibiotiku?

Kde všade pomáha enzymoterapia?

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Diana

___________________________________________________________________________________________________

1.Tasaka K1, Mio M, Izushi K, Akagi M, Makino T. Anti-allergic constituents in the culture medium of Ganoderma lucidum. (II). The inhibitory effect of cyclooctasulfur on histamine release. Agents Actions. 1988 Apr;23(3-4):157-60.

2.Tasaka K1, Akagi M, Miyoshi K, Mio M, Makino T.: Anti-allergic constituents in the culture medium of Ganoderma lucidum. (I). Inhibitory effect of oleic acid on histamine release. Agents Actions. 1988 Apr;23(3-4):153-6.

3.Mahomoodally MF, Subratty AH, Gurib-Fakim A, Choudhary MI, Nahar Khan S. Traditional medicinal herbs and food plants have the potential to inhibit key carbohydrate hydrolyzing enzymes in vitro and reduce postprandial blood glucose peaks in vivo. ScientificWorldJournal. 2012;2012:285284

4.Fatmawati S, Shimizu K, Kondo R. Ganoderol B: a potent alpha-glucosidase inhibitor isolated from the fruiting body of Ganoderma lucidum. Phytomedicine. 2011 Sep 15;18(12):1053-5. 

5.Tie L, Yang HQ, An Y, et al. Ganoderma lucidum polysaccharide accelerates refractory wound healing by inhibition of mitochondrial oxidative stress in type 1 diabetes. Cell Physiol Biochem. 2012;29(3-4):583-94.

6.Jin X, Ruiz Beguerie J, Sze DM, Chan GC. Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Jun 13;6:CD007731.

7.Andoh T, Zhang Q, Yamamoto T, et al. Inhibitory effects of the methanol extract of Ganoderma lucidum on mosquito allergy-induced itch-associated responses in mice. J Pharmacol Sci. 2010;114(3):292-7.

8.Dudhgaonkar S, Thyagarajan A, Sliva D. Suppression of the inflammatory response by triterpenes isolated from the mushroom Ganoderma lucidum. Int Immunopharmacol. 2009 Oct;9(11):1272-80.

9.Kohda H, Tokumoto W, Sakamoto K, et al. The biologically active constituents of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst. Histamine release-inhibitory triterpenes. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1985 Apr;33(4):1367-74.

10.Oka S, Tanaka S, Yoshida S, et al. A water-soluble extract from culture medium of Ganoderma lucidum mycelia suppresses the development of colorectal adenomas. Hiroshima J Med Sci. 2010 Mar;59(1):1-6.

11.Martínez-Montemayor MM, Acevedo RR, Otero-Franqui E, Cubano LA,   Dharmawardhane SF. Ganoderma lucidum (Reishi) inhibits cancer cell growth       and expression of key molecules in inflammatory breast cancer. Nutr Cancer.   2011;63(7):1085-94. Epub 2011 Sep 2.

12.Abdullah N, Ismail SM, Aminudin N, Shuib AS, Lau BF. Evaluation of selected culinary-medicinal mushrooms for antioxidant and ACE inhibitory activities. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:464238.

13.https://en.wikipedia.org/wiki/Lingzhi_mushroom

14.Chen Y, Qiao J, Luo J, et al. Effects of Ganoderma lucidum polysaccharides on advanced glycation end products and receptor of aorta pectoralis in T2DM rats. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2011 Mar;36(5):624-7.

15.Sudheesh NP, Ajith TA, Janardhanan KK. Ganoderma lucidum (Fr.) P. Karst enhances activities of heart mitochondrial enzymes and respiratory chain complexes in the aged rat. Biogerontology. 2009 Oct;10(5):627-36.

16.Wachtel-Galor S, Yuen J, Buswell JA, Benzie IFF. Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi): A Medicinal Mushroom. In: Benzie IF, Wachtel-Galor S, eds. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd ed. Boca Raton: CRC Press; 2011.

17.Milic S, Stimac D. Nonalcoholic fatty liver disease/steatohepatitis: epidemiology, pathogenesis, clinical presentation and treatment. Dig Dis. 2012;30(2):158-62.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *