Imunita

Hliva ustricová alebo betaglukán na podporu imunity

hliva_ustricova_na_imunitu.jpg

Hliva ustricová a prípravky na podporu imunitu patria v jesenom období k veľmi vyhľadávaným. Hliva ustricová je liečivá huba, ktorej sa venuje množstvo výskumov a nájdeme ju vo viac ako tridsiatich výživových doplnkoch na našom trhu.

Čo sa týka hlivy ustricovej treba rozlišovať dva typy prípravkov – výživové doplnky, ktoré obsahujú pomletý prášok z hlivy (asi 90% prípravkov na trhu) a výživové doplnky s obsahom betaglukánov izolovaných z hlivy ustricovej. Ak potrebujete zvýšiť odolnosť organizmu a znížiť riziko infekcií určite treba zvoliť druhú možnosť, teda prípravok s obsahom čistého izolovaného betaglukánu, konkrétne beta-1,3/1,6 D-glukanu, ktorý patrí k najviac preskúmaným prírodným imunomodulátorom. Aj keď sa všetky doplnky obsahujúce hlivu „tvária“, že zvýšia imunitu, imunomodulačný účinok bol potvrdený len pre  izolovaný betaglukán, nie prášok z plodníc hlivy (aby betaglukán fungoval čo najlepšie mal by byť uvoľnený z bunkových stien hlivy – aby bol schopný vytvárať dôkladnú väzbu s imunitnými bunkami). Pri pomletom prášku z hlivy je otázne aj množstvo betaglukánu, ktorý obsahuje, pretože výrobcovia často udávajú len hmotnosť pomletej hlivy. Obsah betaglukánu v hlive sa však može líšiť, ovplyvňuje ho viacero vecí – substrát na ktorom sa pestuje, teplotné podmienky a iné. Kvalitný prípravok by mal preto obsahovať informáciu, aké množstvo betaglukánov prislúcha na akú hmotnosť prášku hlivy alebo kapsulu.

Prípravky s hlivou sa často kombinujú aj s inými zložkami – echinacea, vitamín C, zinok, selén, rakytník, laktobacily. Kombinácia viacerých zložiek má za úlohu najmä efektívnejšie podporiť imunitu.

Ak však dáme bokom imunitu, hliva sa môže pochváliť aj inými pozitívnymi vlastnosťami. Okrem vitamínov (C, B, K, D), stopových prvkov a minerálov je zdrojom prospešnej vlákniny, ktorá je dôležitá pre dobré fungovanie tráviacej sústavy, a je tiež potrava pre naše priateľské probiotické baktérie. Zaujímavé je, že v nej nájdeme aj malé množstvo tzv. lovastatínu, čo je látka znižujúca cholesterol, možno ju preto odporučiť ako prevenciu aterosklerózy. Práve kvôli týmto spomínaným vlastnostiam hlivy, je zas vhodnejšie uprednostniť pomletý prášok hlivy.

Ďalšia oblasť kde sa stále intenzívnejšie začínajú využívať liečivé huby je onkológia. Hlive sa pripisujú protirakovinové účinky, využíva sa aj jej podporný účinok počas chemoterapie. Štúdie naznačujú, že pacienti užívajúci betaglukány počas onkologickej liečby dosahujú lepšiu kvalitu života. Pre túto indikáciu je lepšie zvoliť opäť izolovaný, čistený betaglukán vo vysokom dávkovaní, nie pomeletú hlivu. Silným betaglukánom sa môže pochváliť firma Natures (500 mg čistého betaglukánu), ktorý je dokonca mikronizovaný – látka je rozomletá na malé častice aby sa lepšie vstrebávala a dosiahla lepšiu využiteľnosť, patrí však (aj keď podľa mňa oprávnene) k najdrahšim na trhu.

Dobré tipy:

Betaglukán z hlivy ustricovej sa s obľubou používa aj vo veterinárnej praxi. Jeho podporný účinok na imunitu sa využíva u psov, mačiek, koní, ale aj hospodárskych zvierat.

Betaglukán sa používa na podporu imunitu aj u detí vo forme sirupov alebo aj pastiliek na cmúľanie (napr. Imunoglukan, Glukanky).

Pri výbere výživového doplnku, ktorý obsahuje hlivu v kombinácií s laktobacilmi, si vyberajte také, kde sú uvedené konkrétne pantentované kmene probiotických baktérií nie iba poznámka, že prípravok obsahuje L. acidophilus alebo laktobacily. Kvalitný a seriózny výrobca používa kvalitné kmene, na krabičke alebo v príbalovom letáčiku hľadajte označenie napr. L. acidophilus LH5, L. acidophilus LA-5® ,L. casei LC1 a podobne. Viac o výbere probiotík v článku Kedy a ktoré probiotikum k antibiotiku?

Výživové doplnky obsahujúce hlivu v kombinácii s echinaceou neužívajte viac ako dva mesiace. Samotná hliva je vhodná na dlhodobé použitie, ale echinacea sa kvôli podozreniu zo škodlivého účinku na pečeň neodporúča užívať dlhšie obdobie.

Spomínaný aktívny a účinný betaglukan možno okrem hlivy získať aj z iných zdrojov napr. z kvasinky Saccharoromyces Cerevisiae.

Prípravky s obsahom hlivy a betaglukánov je najlepšie užívať nalačno – pol hodinu pred jedlom alebo aspoň 2 hodiny po jedle.

Súvisiace články:

Vitamíny proti chrípke – ktoré, koľko a ako?

Betaglukán v liečbe herpesu

Kedy a ktoré probiotikum k antibiotiku?

Ako podporiť imunitu detí?

Prírodný alebo syntetický vitamín C?

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Zuzana

Jedna odpoveď

  1. ja si hlivu neviem vynachvalit, velmi mi kazdy rok pomaha na zlepsenie imunity, uzivam zakazdym 3 mesiace imunit hlivu super vecicka na posilnenie

Komentáre boli uzavreté.