Grialážky alebo grilážové rezy sú jednou z najtradičnejších vianočných cukroviniek. Aj my doma sme ich každoročne zvykli pripravovať, až kým sme sa nezačali viac zaujímať o suroviny, z ktorých jedlo pripravujeme a ich efekt na metabolické zdravie. Z tohto hľadiska je tento recept v pôvodnej podobe totálna metabolická katastrofa, keďže hlavné zložky tejto pochúťky sú cukor, sladké kondenzované mlieko a margarín. Tieto ingrediencie sa zároveň veľmi zle nahrádzajú zdravšími alternatívami, preto sme si mysleli, že sa tohto dezertu musíme vzdať, až kým sme neobjavili tento skvelý recept, ktorý síce inak vyzerá, ale chutí veľmi podobne (ak nie lepšie). Verzia s korpusom z mandľovej múky je vhodná aj pre celiatikov, ktorí môžu použiť aj inú bezlepkovú múku, rovnako ako aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou (ak tolerujú orechy a vajcia).
Na korpus potrebujeme:
250 g hladkej špaldovej múky (pre bezlepkovú verziu sa dá bez problémov použiť mandľová múka)
1 celé vajce
2 žĺtky
100 g masla
Soľ
Na plnku:
80 g masla
3 veľké lyžice medu
200 g nasekaných vlašských orechov
3 žĺtky
80 ml smotany na šľahanie
Postup:
Zmiešame rozšľahané vajce so žĺtkami a maslom izbovej teploty a pridáme múku so soľou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré odložíme na chvíľu do chladničky aby stuhlo. Do korpusu nemusí ísť žiadny cukor, ani sladidlá, pretože plnka je pomerne sladká, ak ste však zvyknutí na klasické sladkosti, nie na ich zdravšie verzie, odporúčam dať aj do cesta aspoň lyžičku stévie alebo lyžicu medu.
Medzitým v hrnci zohrejeme maslo na plnku s medom, do homogénnej zmesi pridáme žĺtky, smotanu a orechy a necháme vychladnúť.
Stuhnuté cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme na veľkosť tortovej formy (24 cm) a vložíme ho do nej. Na cesto so zdvihnutými okrajmi vylejeme plnku a dáme piecť do rúry na 160°C na asi 40 minút.
Súvisiace články:
Valentínsky cheesecake bez múky a cukru
Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.
Autor: Diana