Osteoporóza

Strava a iné dôležité opatrenia pri osteoporóze

osteoporoza2.jpg

Ako pri každom ochorení je súčasťou komplexnej liečby aj strava. Asi je zbytočné opakovať, že najlepšie uprednostniť skutočné potraviny, pred polotovarmi, jesť dostatočné množstvo lokálnej zeleniny a ovocia, kvalitné živočíšne výrobky a obmedziť cukor a sladkosti.

Jedálniček pacientov s osteoporózou by mal byť bohatý na zdroje vápnika, horčíka, vitamínu K1 a K2, avšak má aj niekoľko ďalších špecifík podložených štúdiami:

Káva alebo zelený čaj pri osteoporóze?

Kofeín je považovaný za diuretikum, teda zvyšuje produkciu moču, čím zvyšuje aj vylučovanie minerálov ako kalcium a magnézium. Tento efekt je pozorovaný minimálne 3 hodiny po požití kofeínu. Ďalším faktorom je obmedzenie vstrebávania vitamínu D. Iné štúdie oponujú, že zvýšeným vylučovaním minerálov sa kompenzačne zvýši ich vstrebávanie, preto by konzumácia kávy nemala predstavovať problém (u starších ľudí tieto kompenzačné mechanizmy môžu byť oslabené) . Výsledky jednotlivých štúdií sa síce mierne líšia, pri dostatočnom príjme vápnika a horčíka stravou by však asi 300 mg kofeínu denne, čo je ekvivalent asi troch slabších káv, nemalo predstavovať problém. Treba však brať do úvahy aj kofeín nachádzajúci sa v zelenom čaji, čokoláde, kolových nápojoch, guarane a aj napríklad v liekoch proti bolesti alebo chrípke.

American Journal of Clinical Nutrition zverejnil štúdiu, v ktorej polyfenoly, obsahové látky zeleného čaju stimulovali tvorbu osteoblastov a znižovali tvorbu osteoklastov. Pitie zeleného čaju teda malo pozitívny vplyv na kostnú denzitu a silu kosti. Pre pomerne vysoký obsah kofeínu v zelenom čaji je teda ideálnym riešením pri osteoporóze nahradiť aspoň časť denného príjmu kávy práve čajom.

Najprospešnejšie ovocie pri osteoporóze – sušené slivky

Táto rada znie skôr ako babská rada, ale pravidelná konzumácia sušených sliviek preukázateľne vplýva na kostnú denzitu. Pozitívny vplyv konzumácie sušených sliviek bol preukázaný aj u postmenopauzálnych žien, aj u mužov s osteopéniou, pričom sa 100 gramov sliviek denne ukázalo ako najúčinnejšie ovocie v prevencii, ale aj liečbe osteopénie.

Olivový olej alebo olivové listy pri osteoporóze

U ľudí konzumujúcich panenský olivový olej boli zistené vyššie hladiny osteokalcínu (proteín zodpovedný za mineralizáciu kosti). Samotný olivový olej síce nevykazuje vyložene liečebný účinok, je však vhodný v prevencii a zmiernení postupu osteoporózy. Naopak, olivové listy, alebo výťažok z olivových listov obsahujúci látky hydroxythyrozol a oleuropeín má pravdepodobne aj liečebný účinok znížením činnosti osteoklastov. Na našom trhu sa zatiaľ výťažok z olivových listov nachádza len vo výživových doplnkoch na zníženie tlaku (OPTITENSIN).

Konzumujte srvátku alebo žinčicu

Vedci z Nového Zélandu zistili, že konzumácia srvátky má pozitívny vplyv na tvorbu kostí. Srvátkové bielkoviny sú vedľajší produkt pri výrobe syra, obsahujú však laktoferín, ktorý sa v najväčšom množstve nachádza napríklad v materskom mlieku (najviac v kolostre) a účinkuje ako anabolický faktor, čiže podporuje novotvorbu kostí a preukázateľne zlepšuje kvalitu kosti. Okrem toho konzumácia srvátky (najmä v kombinácii s cvičením) stimuluje tvorbu rastového hormónu zodpovedného za syntézu kostného kolagénu. Ovčie mlieko je zároveň lepší zdroj laktoferínu ako kravské, preto je žinčica z ovčieho mlieka výborný doplnok výživy pre pacientov s osteoporózou.

CLA alebo konjugovaná kyselina linolová pri osteoporóze

CLA nachádzajúca sa prevažne v mlieku a mäse zvierat (krmivo hrá opäť dôležitú úlohu v množstve CLA, výrobky zo zvierat pasených prevažne na tráve majú 3 – 5 násobne vyššie množstvo CLA). CLA je známa predovšetkým z výživových doplnkov na chudnutie, pretože jej užívanie spolu s cvičením vedie k zvýšenému odbúravaniu telesného tuku, avšak pozitívny efekt má aj na zvýšenie hustoty kosti a objemu svalovej hmoty, rovnako v kombinácii s cvičením.

Znížite príjem soli alebo zvýšte príjem draslíka

Zvýšený príjem sodíka vo forme kuchynskej soli zvyšuje sekréciu vápnika obličkami. Kým niektoré štúdie opäť predpokladajú aktiváciu kompenzačného mechanizmu, teda zvýšeného vstrebávania vápnika (ak je teda dostatočný príjem stravou), iné zase vyhodnotili, že redukcia príjmu soli z 10 na 5 gramov denne mala rovnaký efekt na mineralizáciu kostí ako pri zvýšení príjmu vápnika o 1000mg. Dôležitú úlohu teda zohráva aj množstvo vápnika prijímaného stravou, ale aj príjem ostatných minerálov, najmä draslíka. Draslík (banány, pomaranče, paradajky) je pravdepodobne ochranný faktor demineralizácie kostí pri vysokom príjme soli, preto ak sa neviete vzdať soli, treba zvýšiť príjem draslíka.

Ktorým polotovarom sa pri osteoporóze vyhnúť?

Z hľadiska prevencie osteoporózy sa odporúča vyhnúť sa aj niektorým prídavným látkam v spracovávaných potravinách a nápojoch. EDTA viaže kovy, používa sa ako konzervant v zaváraninách, viaže však aj minerály z tráviaceho traktu. Kyselina fosforečná, ktorá znižuje vstrebávanie horčíka a vápnika a zároveň viaže voľný vápnik v tele. Nachádza sa v ochutených, bublinkových nápojoch (možno preto je ich konzumácia spojená so vznikom osteoporózy).

Cukor – kedy a prečo sa mu pri osteoporóze vyhnúť?

Diabetici majú podľa štúdií zhoršenú kvalitu kostí a častejší výskyt zlomenín ako zdraví ľudia. Nebezpečná je nielen cukrovka ale aj pre-diabetes, kedy ešte hodnoty krvného cukru nie sú dostatočne vysoké na to, aby sa označili ako cukrovka. U pacientov s osteoporózou je preto žiaduce vyšetrenie krvného cukru (glykémia nalačno často neodhalí pre-diabetes, preto je lepšie merať krvný cukor aj 1 – 2 hodiny po jedle, kedy by nemal byť vyšší ako asi 8 mmol/l, túto službu už ponúka aj množstvo lekární). Pri hyperglykémii a vznikajú glykačné produkty, ktoré modifikujú štruktúru kostného kolagénu a stimulujú kostnú resorpciu, čím zhoršujú kvalitu kosti.

Cibuľa – pomáha pri osteoporóze

Biela cibuľa obsahuje glytamyl peptidy, ktorá pomáha predchádzať aj úbytku kostí vyvolanej ovariektómiou (odstránenie vaječníkov s dôsledkami podobnými menopauze).

Alkohol – ako je to s pitím pri osteoporóze?

Vo všeobecnosti sa pacientom s oslabenou kvalitou kostí odporúča abstinencia. Alkohol sa podieľa na znižovaní kvality kosti viacerými mechanizmami – ovplyvnenie vstrebávania vápnika, znížená produkcia aktívnej formy vitamínu D, stimuláciou stresového hormónu – kortizolu alebo priamym ovplyvňovaním aktivity osteoblastov a osteoklasov. Napriek tomu viaceré štúdie potvrdzujú, že mierna konzumácia alkoholu (1 – 2 alkoholové jednotky denne) najmä u žien po menopauze vedie k lepšej kvalite kostí v porovnaní s abstinentmi, avšak mierne zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka, čo sa pravdepodobne pripisuje zvýšenej estrogénnej aktivite.

Stres a osteoporóza

Okrem mnohých negatívnych dopadov na zdravie sa stres a s ním spojené dlhodobo zvýšené hladiny kortizolu podieľajú aj na zhoršenej kvalite kostí. Podobne ako pri dlhom užívaní kortikoidných hormónov (známy jav je kortikoidmi podmienená osteoporóza), aj pri dlhodobom chronickom strese dochádza k úbytku kostnej hmoty, práca so stresom a techniky na jeho zvládnutie by preto mali byť prvými krokmi v liečbe osteoporózy.

Vedeli ste?

Pacienti s osteoporózou majú 2-násobne vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Fajčenie vedie nielen k zhoršovaniu kvality kostí a vyššiemu riziku vzniku zlomenín, ale fajčiarky majú zároveň skorší nástup menopauzy ako nefajčiarky.

Súvisiace články:

Príčiny a príznaky osteoporózy

Prevencia a liečba osteoporózy

Čo všetko dokáže stres?

Ktoré vitamíny nám môžu chýbať, keď užívame niektoré lieky?

Nový trend v liečbe ochorení – diéty na mieru

Ako si pripraviť najlepší zdroj želatíny?

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Diana

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *