Chudnutie a výživa

Želatína – zabudnutý elixír mladosti

želatína na kĺby,kolagén na vrásky, želatína kapsule

V súčasnej dobe sme si zvykli kupovať už pripravené, vykostené mäso zbavené kože aj všetkých spojivových tkanív, mnohým z nás sa dokonca prevracia žalúdok pri pomyslení na to, že by mali zjesť chrupku z kuracieho stehna, alebo biely „mastný“ kúsok z rezňa. Vyradením kostí, kože a spojivových tkanív z jedálnička ale prichádzame o jednu z najcennejších superpotravín, kolagén alebo želatínu.

Čo je kolagén?

Kolagén je bielkovina, ktorá tvorí základ všetkých spojivových tkanív, kože, chrupaviek, cievnych a  črevných stien a je aj súčasťou kostí a zubov, kde je zodpovedný za pružnosť. Kolagén celkovo tvorí asi 25 – 35% všetkých bielkovín v tele, známych je asi 28 typov kolagénu v závislosti od miesta, kde sa nachádzajú a funkcie. Asi 90% kolagénu v tele tvorí kolagén typu I. Nachádza sa v koži, šľachách, väzivách, cievach, orgánoch a kostiach a napr. kolagén typ II. sa nachádza prevažne v chrupavkách (nezávislé štúdie potvrdzujúce prospešnosť užívania kolagénu pri artritíde a artróze používajú prevažne kolagén typu II., pričom mnohé prípravky na kĺby obsahujú len kolagén typu I.).

Čo ovplyvňuje tvorbu a odbúravanie kolagénu?

Naše telo je schopné si tvoriť vlastný kolagén. Za ideálnych okolností prevláda rovnováha medzi tvorbou a jeho odbúravaním proteolytickými enzýmami (kolagenázy), kedy dochádza k reparácii tkanív a kostí. Za určitých okolností sa však aktivita kolagenáz zvyšuje, prípadne klesá produkcia vlastného kolagénu, čo má za následok vznik zdravotných a estetických komplikácií ako vrásky, zvýšená krehkosť cievnych stien, spomalené hojenie rán, kĺbové ochorenia a ľahšie opotrebovanie kĺbov, zvýšená priepustnosť čriev pre rôzne antigény, zvýšená krehkosť kostí (osteoporóza) a ďalšie. Čo teda vplýva na kvalitu a množstvo nášho kolagénu?

Pri deficite vitamínu C sa znižuje vlastná tvorba kolagénu, preto napr. krvácajú ďasná, krvné kapiláry sú krehkejšie (časté je aj krvácanie z nosa v dôsledku krehkosti kapilár) a zle sa hoja rany, keďže dochádza k zníženej tvorbe kolagénu, resp. sa tvorí „nesprávny“ kolagén. Viaceré štúdie navyše spájajú nedostatok vitamínu C so zvýšeným rizikom vzniku aterosklerózy a jej komplikácií, čo je pravdepodobne spôsobené viacerými mechanizmami, okrem iného však aj ovplyvnením tvorby cievneho kolagénu

Pri strese sa uvoľňuje stresový hormón kortizol, ktorý zvyšuje aktivitu kolagenáz (skutočne platí tvrdenie, že stres nám spôsobuje vrásky, ale aj množstvo ochorení spojených aj s úbytkom kolagénu)

Vekom sa takisto zvyšuje aktivita kolagenáz

Baktérie produkujú vlastné kolagénazy, ktoré im umožňujú napádať bunky a množiť sa, v dôsledku čoho poškodzujú tkanivo, ktoré napádajú. Napr. rod Clostridium (býva premnožený v črevách pri dlhodobom užívaní antibiotík alebo u detí, ktoré sa narodili sekciou) produkuje kolagenázy, ktoré narúšajú priepustnosť črevných stien, čo má okrem tráviacich ťažkostí vplyv aj na celkovú imunitu (cez narušenú črevnú stenu prechádza viac antigénov) a celkovo vznik alergií. Podobne viaceré chronické bakteriálne infekcie vedú k poškodzovaniu tkanív a môžu sa spolupodieľať na vzniku ochorení ako napr. reumatoidná artritída (súvislosti sú zatiaľ v štádiu skúmania).

UVA a UVB žiarenie aktivuje kolagenázy a spôsobuje zrýchlené odbúravanie kolagénu a elastínu v koži, koža sa stenčuje a vznikajú vrásky

zápalové reakcie rôzneho pôvodu aktivujú prostredníctvom cytokínov enzýmy rozkladajúce kolagén

Aký je rozdiel medzi kolagénom a želatínou?

Tepelným spracovaním kolagénu, čiže napr. vyvarením kostí a chrupaviek dostávame želatínu, ktorá sa dá spracovať pri vyšších teplotách s použitím enzýmov, kedy dostávame hydrolizovaný kolagén, ktorý tvorí súčasť výživových doplnkov. Hydrolizovaný kolagén obsahuje všetky dôležité aminokyseliny ako želatína, nevytvárajú však väzby, preto po rozpustení hydrolizovaného kolagénu vo vode a vychladení nevzniká typická želatínová konzistencia. Hydrolizovaný kolagén je lepšie využiteľný pre ľudí, ktorých trápi zhoršené vstrebávanie živín, alebo majú tráviace ťažkosti po konzumácii želatíny.

Prečo treba jesť želatínu?

Posilňuje kosti a chrupavky. Konzumácia želatíny je vhodná pri zvýšenej fyzickej aktivite, kedy dochádza k zvýšenému opotrebovaniu kĺbov, pri zápalových kĺbnych ochoreniach, ale aj napr. osteoporóze. Pravidelný príjem kolagénu alebo želatíny znižuje bolestivosť a redukuje zápal v postihnutých oblastiach.

Pomáha predchádzať vzniku vrások. Želatína obsahuje aminokyseliny, ktoré sa podieľajú na tvorbe kolagénu, hlavnej stavebnej zložky pokožky. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelný príjem želatíny alebo kolagénu má nielen pozitívny vplyv pri prevencii vzniku vrások, ale redukuje aj prejavy celulitídy. Na zachovanie pokožky bez vrások je ďalej vhodné pravidelné pitie bieleho čaju (môže byť aj zelený, biely však vykazuje lepšie výsledky) alebo konzumácia podzemku zázvoru, ktoré pôsobia ako inhibítory kolagenáz a elastáz, čiže preukázateľne znižujú rozklad kolagénu a elastínu.

Pomáha tráveniu a lieči poškodené sliznice. Tepelne upravená strava je menej hydrofilná (nepriťahuje vodu) ako surová strava, preto sa horšie trávi, nakoľko sa pomalšie mieša s tráviacimi šťavami. Pridaním želatíny do stravy sa zvyšuje hydrofília požitého jedla a zlepšuje sa aj jeho trávenie. Želatína sa využíva aj pri zápalových črevných chorobách ako ulcerózna kolitída alebo Crohnova choroba alebo pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch, nielen na zlepšenie stráviteľnosti a teda využiteľnosti skonzumovanej potravy, ale aj pre jej hojivý efekt na sliznicu žalúdka a čreva. Vedci zo Štátnej univerzity v Moskve podávali želatínu potkanom s vredmi žalúdočnej sliznice a zistili, že pravidelné podávanie chránilo sliznicu nielen pred vznikom ďalších vredov, ale už vzniknuté vredy sa hojili oveľa rýchlejšie. Podávanie želatíny by preto mohlo nájsť uplatnenie u pacientov s osteoartrózou alebo reumatoidnou artritídou, kde  nielenže znižuje bolestivosť, ale zároveň chráni sliznicu žalúdka pri podávaní nesteroidných antiglogistík (lieky proti bolesti a zápalu).

Pomáha pri strese a problémoch so spánkom. Želatína je bohatá na dve aminokyseliny – glycín a prolín. Glycín je zároveň inhibičný neuromediátor, čo znamená že sprostredkováva stav upokojenia, čo je veľmi prospešné najmä pri dlhodobom strese, kedy v centrálnej nervovej sústave prevládada excitačná (nabudzujúca) transmisia a môžu sa objaviť problémy ako nervozita a problémy so spánkom.

Pomáha regenerovať pečeň. Glycín prítomný v želatíne pomáha  zlepšovať funkciu pečeňových buniek a urýchľuje ich regeneraciu. Tento efekt bol pozorovaný u potkanov, ktorým bol pravidelne podávaný etanol na vyvolanie pečeňového poškodenia, preto sa pravidelný príjem želatíny určite osvedčí aj tým, ktorí si radi doprajú pohárik.

Ako získať kvalitnú želatínu?

Želatína je produkt živočíšneho pôvodu, preto je niektorými zástancami vegetariánskej a vegánskej stravy odsudzovaná, objavujú sa aj strašidelné príbehy o tom, že je pripravovaná z kostí a kože uhynutých zvierat. Či už je to pravda alebo nie, vždy je najbezpečnejšie a najefektívnejšie pripraviť si ju doma zo surovín z overeného zdroja. Najlepším zdrojom domácej želatíny je nepochybne domáci vývar z kostí a chrupaviek, ktorý okrem spomínaných benefitov poskytuje ďaľšie výhody v porovnaní s práškovou alebo kapsulovou želatínou z obchodu alebo lekárne.

Ako si pripraviť najlepší zdroj želatíny, ako s ním zaobchádzať a čomu sa pri jeho príprave vyhnúť  sa dozviete v ďaľšom článku.

Súvisiace články:

Výživa na kĺby

Prekvapujúce zistenie: Našu osobnosť formujú naše črevá?

Enzýmy – pomoc pri bolesti kĺbov

Probiotiká – ktoré, kedy, ako?

Krásne opálenie neznamená dostatok vitamínu D?

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor:Diana

4 Odpovedí

  1. chcela b som sa opytat’ci kuracie kosti -vyvar-bude plnohodnotny ako z hovadzich kosti, alebo staci kupittu co je praskova ako je v obchjode s potr.?

    1. Dobrý deň,
      prášková želatína v sáčkoch bude pravdepodobne lepšia ako nič, ale vo vývare sú okrem želatíny aj minerály a stopové prvky v optimálnom pomere a dobre využiteľnej forme. Môžete použiť aj kuracie kosti, tie stačí variť kratšie, mali by však mať kĺbové časti.

  2. Dobrý večer,
    Mám dnu. Musel som upraviť stravu (strašná diéta). Určite mi chýba kolagén. Mám bolesti kĺbov a kyselinu močovú už v norme. Ako je to prosím s obsahom purínou v týchto vývaroch alebo v samotnej práškovej želatíne? Bojím sa že pri konzumácii si privodím další dnový záchvat. Ďakujem za každú radu.

    1. Dobrý deň, mäsové vývary obsahujú prirodzene vysoký obsah purínov. Podobne je na tom aj želatína (približne 130mg na 100g), ktorá sa vyrába z kože, kostí či spojivových tkanív zvierat, takže pre ľudi s dnou sa neodporúča, resp. s mierou v závislosti od závažnosti ochorenia. Pekný deň želám!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *