Hnačka

Ako predísť (aj cestovateľskej) hnačke

2527722844_8a4f3ff1a3_o.jpg

Najčastejším nosičom infekčných baktérií, vírusov a parazitov býva potrava (surové alebo nedostatočne upravené mäso, mäsové výrobky, mäsové konzervy, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, cukrárenské výrobky, zmrzlina) a voda. Riziko prenosu infekcie znížite dodržiavaním určitých pravidiel:

  1. predovšetkým v lete kupovať len dôsledne balené mäso a mliečne výrobky, u vákuovo balených výrobkov by mala byť tekutina z nich vytekajúca číra, mäso nesmie byť slizké, lepkavé, netypicky sfarbené a nemalo by zapáchať
  2. rozmrazené mäso znova nezamrazovať
  3. – dávať pozor na dátum spotreby kupovaných výrobkov
  4. – mäso a vajcia musia byť dokonale tepelne upravené
  5. uchovávať potraviny buď teplé (60°C) alebo v chladničke
  6. – dôkladne ohriať už uvarený pokrm pred konzumáciou, ideálne ho nechať prejsť varom
  7. zabrániť kontaktu surových a už uvarených potravín
  8. – udržiavať kuchynské náradie v čistote
  9. – chrániť potraviny pred hmyzom, hlodavcami a domácimi zvieratami
  10. – na varenie používať výlučne pitnú vodu

Na cestách do tropických a subtropických krajín

  1. nepiť vodu z vodovodu, na pitie kupovať len balenú vodu, v oblastiach s veľmi nízkou hygienou sa odporúča používať balenú vodu aj na umývanie zubov
  2. nepiť nápoje s ľadom, nakoľko môže byť pripravený z vody z vodovodu alebo za zlých hygienických podmienok
  3. nekonzumovať surové šaláty (zelenina je umývaná vo vode) a šúpať si ovocie, zeleninu radšej len tepelne upravenú
  4. – nejesť v pouličných stánkoch s pochybnou hygienou
  5. – nepiť miestne pivo, nemuselo byť pasterizované
  6. – zmrzlinu kupovať len balenú
  7. – umývať si ruky vždy pred jedením a po použití toalety
  8. – ak cestujete do krajín, kde je výskyt cholery alebo týfus, treba sa dať pred cestou zaočkovať
  9. – pred cestou aj počas cesty je vhodné užívať probiotiká na zvýšenie odolnosti voči cudzorodým baktériám, na tento účel sú najvhodnejšie kmene Lactobacillus reuteri, Lactobacillus casei a kvasinka Saccharomyces boulardii.

                                                                   …čítať viac o Hnačke

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Diana

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *