Cukrovka (diabetes)

ChocoNut bez výčitiek, koláč bez múky a cukru – za 30 minút!

DSC08282-1.jpg

V dnešnej dobe pribúda pacientov celiakiou, cukrovkou, inzulínovou rezistenciou  alebo rôznymi  inými  intoleranciami (laktózová, histamínová, atď.) Pri každej podobnej diagnóze je prvým krokom v liečbe úprava stravy, čo býva najťažšia výzva, pokiaľ nie ste kuchár s obrovskou fantáziou. Práve nedostatok nápadov čo jesť a ako jedlo kombinovať, aby ste každý deň nejedli to isté je najčastejšou príčinou zlyhania „diéty“. Tieto zlyhania potom vedú k postupnému zhoršenému stavu pacientov. Základom úspechu každej diéty je vytvorenie si nového jedálnička, teda súboru aspoň 10-15 receptov, ktoré máte radi, sú kompatibilné s Vašou diétou a môžete ich striedať keď sa Vám minú všetky nápady.

Preto sa budeme snažiť zverejňovať recepty, ktoré sú jednoduché  a s malými obmenami vhodné pre cukrovkárov, celiatikov, osoby na nízkosacharidovej diéte alebo paleo diéte, alebo jednoducho pre ľudí, ktorí chcú žiť zdravo.

Ingrediencie:

3 vajcia

100 g horkej čokolády, 80 a viac percentnej – opäť som použila Sladkú vášeň 86% kakaa, čo som zdôvodnila už v minulom recepte, dajú sa kúpiť aj čokolády, ktoré neobsahujú žiadny cukor, len stéviu a maltitol, chuťovo sa mi však zdajú horšie a to minimum cukru, čo je použité v kvalitnej horkej čokoláde sa neodrazí na zvýšenej glykémii. Kvalitná čokoláda obsahuje len tri zložky, kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor (luxusnejšie čokolády ako napr.  Lindt obsahujú kokosový cukor, ktorá má oveľa nižší glykemický index, asi 35 a obsahuje aj minerálne látky)

100g tuku, ja som použila 50g kokosového oleja a 50 g masla

100 g mletých orechov, v mojom prípade 50 g lieskovcov a 50 g mandlí, orechy sú tiež tepelne nestabilné a ľahko pri vysokých teplotách oxidujú (vznikajú škodlivé trans-formy tukov a voľné radikály), na zníženie rizika oxidácie na minimálnu možnú mieru je treba na pečenie vyberať orechy, ktoré majú čo najnižší obsah nestabilných polynenasýtených mastných kyselín PUFA (pomerne veľa majú vlašské, píniové, brazílske orechy a arašídy, menej mandle, makadamové orechy a lieskovce), piecť čo najkratšiu dobu a na čo najnižšej teplote, vyberať orechy so šupou (obsahuje antioxidanty, ktoré spomaľujú oxidáciu) a ideálne si namlieť celé orechy tesne pred pečením (skrátite čas styku orechu so vzduchom, ktorý oxidáciu spôsobuje)

Pol lyžičky prášku do pečiva – celiatici a paleo dietári by sa mali vyhnúť kypriacemu prášku obsahujúcemu modifikovaný škrob, ktorý je zdrojom lepku, preto hľadajte vinný kameň alebo iný bezlepkový kypriaci prášok. Pre všetkých je prospešné vyhnúť sa kypriacim práškom s obsahom fosfátov (fosforečnanov), ktoré sa pridávajú do mnohých potravín na zlepšenie vlastností (do mäsa na lepšie viazanie vody, ako stabilizátory do syrov alebo ochutených nápojov) ich nadmerná konzumácia sa však spája s mnohými zdravotnými rizikami.

Hrsť nasekaných orechov – použila som tiež nelúpané mandle, tí, ktorí si nestrážia príjem cukrov (napr. celiatici) môžu použiť aj hrozienka, nasekané figy alebo iné sušené ovocie. Pre diabetikov sušené ovocie nie je vhodné kvôli vysokému obsahu fruktózy.

4 lyžičky stévie – tento pomer sa môže meniť podľa toho, akú stéviu používate, celiatici môžu použiť med alebo cukor (ak ho konzumujú), pre diabetikov je vhodnejšia stéviová verzia alebo xylitol. Keďže každé spomínané sladidlo má inú sladivosť (viac v článku o sladidlách), treba hotovú zmes pred pečením ochutnať a pridať sladidlo podľa potreby.

Postup:

Celé vajcia vyšľaháme so sladidlom do peny a na vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a tuk. Keď zmes čokolády a tuku mierne vychladne, pridáme ju do vyšľahaných vajec, pridáme pomleté aj nasekané orechy, prípadne ovocie, kypriaci prášok a zamiešame.

Cesto vylejeme do vymasteného (maslom) pekáča. Pekáč na toto množstvo cesta my mal mať asi 25×20 cm (obdĺžnik) alebo 25cm priemer (kruh). Dáme do vyhriatej rúry na 170°C na 25 minút.

Podávať môžete napr. s  pomarančovo-mangovým džemom so zázvorom, levanduľou a sušenou nevädzou bez pridaných zahusťovadiel a konzervantov,  sladený len stéviou, vhodný aj pre celiatikov, v obmedzenom množstve aj pre diabetikov alebo len tak s domácou šľahačkou.

Dobrú chuť!

Môj tip: Celý recept si urobte v dvojnásobnom množstve, veľmi rýchlo sa míňa:-)

 

Súvisiace články:

Cukor alebo náhradné sladidlá?

Vianočné pečenie bez múky a cukru

Liečba celiakie

Potravinová alergia

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Diana

Jedna odpoveď

  1. Vyborny, dakujeme za recept :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *