stolica

Dobrý deň prajem. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Keďže dosť nepravidelne, a zle sa stravujem, často sa mi stáva že mám buď hnačky, alebo zápchy. Dávnejšie sa mi stávalo, že som mala 1x za 2/3 dni stolicu normálnu, potom som sa začala lepšie stravovať, tak som ju mala pravidelnú ( buď kašovitú, keď som jedla viac ovocia  a zeleniny, alebo normálnu.) Minul leto, som mala zväčša mäkkú kašovitú stolicu, pretože som jedla veľa paradajok a bola som v strese. Odvtedy keď sa normálne stravujem, tak neni problém. Ale  asi mesiac dozadu sa mi stalo, že osm mala dosť tvrdú stolicu a ako keby sa mi poranil otvor. ( keďže väčšinou pri každej ďalšj stolici som cítila boelstivé miesto) Teraz sa stravujem poďla jednej diety, čo zrovna asi neni najlepšia , keďže sa mi striedajú také dni, keď mám ráno tenkú hnedožltú stolicu, a zvyšok dňa je stolica vodnatá. Potom mám deň bez stolice, a nasledujúci deň sa mi zasa zopakuje to, že mám z rana malú tenkú stolicu, a zvyšok dňa zo mna ide ako keby voda. 5 deň jem iba jogurty, tvaroh, vajicka, sunku a kuracie maso. Môže to byť tým, alebo je možný nejaký iný dôvod toho, že mám ráno malú tenkú stolicu, následne vodnatú a znovu deň nič.Momentálne mi to možno vyhovuje, kedže si stále niesom istá, či by môj otvor zvladol velku pevnu stolicu, ale bola by som rada, keby sa mi podarí chodit pravidelne denne na zachod s normalnou stolicou. Co by ste mi odporucili ? Ďakujem za odpoveď 

Odpovede

Zdravim Vas Anonym, až sa mi medzi toľkými stolicami vytratila pointa. Ako píšete, uvedomujete si, že Vaša diéta nie je najlepšia, ale na druhú stranu chcete mať normálnu pravidelnú stolicu. Žltá riedka stolica naznačuje vysoký obsah nespracovaného tuku v stolici, môžete mať aj podráždený pankreas. Akákoľvek dlhotrvajúca riedka stolica je však nežiadaná, pretože sa Vám nevstrebávajú vitamíny a minerálne látky zo stravy, čo môže mať vážne zdravotné následky. Riešenie už ale asi sama poznáte, teda normálnu pestrú stravu. Ak je Vaším cieľom schudnúť, odporúčam zmeny zavádzať postupne, aby si trávenie zvyklo na iné zloženie jedálničku a bolo schopné spracovať napríklad vyššie množstvo bielkovín a pod. Cieľom by vždy mala byť normálna pravidelná pevná stolica, lebo len tá je zárukou dobrého využitia výživných látok zo stravy. Ak sa vám občas stane, že Vám tvrdá stolica spôsobí trhlinky, môžete skúsiť gél z dubovej kôry, ktorý miesto stiahne a urýchli hojenie. Držím palce!

Vaša odpoveď