Probiotika,kvasnice

Mam ťažkosti s Candidozou po liekoch a z toho plynie aj diéta vynechaním hlavne cukrov /sacharidov/, vyrobkou z bielej múky a podobne a na opak jest vela zeleniny a vlákninových potravin. Užívam liek Fluco Sandoz – 150 mg už 3 roky. Stav sa pomaly zlepšuje . Je to pod dozorom lekára.To tu nechcem rozoberať. Pečiem si chlieb bez kvasníc- zo sódou. Je ťažký hutný….
Chcel by som informácie na tému kvasníc . Všeobecne je známe:
teplota nad 55°C droždie ničí a tým aj kvasinky.
Obsahujú: Thiamín – vitamín B1, ktorý je potrebný pre liečbu Candidozy, riboflavín – B2 ovplyvňujúci zdravie pokožky, niacín – vitamín B3, ktorý priaznivo vplýva na pokožku, tráviaci trakt i nervovú sústavu.
A hlavne, celkovo sa vitamíny typu B podieľajú na uvoľňovaní energie zo sacharidov .
Je naozaj nutne pri Candidozy piecť chlieb z ražnej múky, špaľdovej múky a iných muk s vysokým obsahom vlákniny bez kvasníc ??
Viete mi poradiť ?
Ak by ste mi vedeli poradiť aj s probiotikami, ich kombináciou.Užívam živé probiotika-posl.6 mesiacov- z rady DOPHILUS a B-komplex. Odvtedy nastalo viditeľné zlepšenie
Pri raňajkách si dám Probiotin 1 ks.Dopoludnia okolo 10 hod. si dám zmiešane Psylium – skorocel indicky s Inulinom – 2 čajové lyžičky v 2 dcl vody a zapijem ďalším 2 dcl vody.
S tým užijem: B-komplex a vitamín B-1 a 2 probiotika Adults Dophilus alebo Super Dophilus.
Večer cca 2 hod. / okolo 21 hod./ po večeri to zopakujem. Okolo 22 si dám bieli jogurt Selsky HOLLANDIA. Chodievam spávať /som dôchodca/ až okolo polnoci tak si dávam pred spaním 1 jabĺčko.
Mam k tomu jednu otázku viete sa vyjadriť čí je vhodná kombinácia Bečíek s Dophilusom ?
Alebo mi navrhnete inú ?
Ďakujem.
 

Odpovede

Dobrý večer Ivan, vynechávanie droždia pri protikvasinkovej diéte sa odporúča najmä kvôli riziku zvýšenej citlivosti na kvasinky ako také, čo by mohlo viesť k celkovému zhoršeniu klinického stavu po ich konzumácií, nepočíta sa teda s tým, že by napr. chlieb s droždím mal obsahovať kvasinky, ktoré by viedli k ďalšiemu množeniu vlastných kvasiniek (najbežnejšou humánnou kvasinkou je Candida a v potravinárstve sa používa Saccharomyces cerevisiae, ktorá nezvykne kolonizovať tráviaci trakt). Chlieb ako taký sa zároveň neodporúča pri tejto diéte kvôli vysokému obsahu jednoduchých sacharidov. Po stabilizácii stavu by som však vyskúšala zavedenie kvaseného pečiva postupne do jedálnička a sledovala, či nedôjde k zhoršeniu stavu. Lepším riešení je zároveň kváskový celozrnný chlieb, ktorý má čiastočne odbúranú kyselinu fytovú (lepšia dostupnosť minerálov), nižší glygemický index a podľa všetkého aj obsah sacharidov (sú čiastočne metabolizované pomalým kvasením baktérií a kvasiniek, dôkazom je aj nižšia glykemická odpoveď po zjedení kváskového chleba v porovnaní s kasickým), má kyslejšie pH prirodzene vytvorenou kyselinou mliečnou a octovou, ktoré nevyhovuje mnohým črevným patogénom (možno aj preto vydrží kľudne týždeň bez toho, aby splesnivel). Pozor si dajte na kváskové chleby z obchodu, ktoré sa nevyrábajú kvasením, ale pridaním hotového kvásku len na dochutenie.Probiotiká sú dobrou voľbou pri tejto diéte, nemyslím si však že viac druhov znamená väčší účinok. Väčší význam podľa všetkého má zvýšenie dávky jedného druhu (2 výrobky podávané súčasne sa môžu v krajnom prípade medzi sebou aj likvidovať), užívanie spolu s rozpustnou vlákninou je vhodné. Probiotiká a celkovo črevný flóra je zároveň schopná tvorby dostatočného množstva B vitamínov a zároveň podporujú ich vstrebávanie. Kombinácia Dophilusu s B vitamínmi je tiež samozrejme možná.  Pekný večer
 

Ešte pre doplnenie – v zime kupujem ten istý druh jogurtu:)

Vaša odpoveď