Nadúvanie (plynatosť)

Ako znížiť tvorbu plynov v črevách

Ako predchádzať vzniku plynatosti

– piť dostatočné množstvo vody medzi jedlami

– jesť pomaly a dôkladne požuť každé sústo

– vyhýbať sa potravinám spôsobujúcim plynatosť

– z príloh obsahujúcich sacharidy (zemiaky, cestoviny, ryža, chlieb) je najvhodnejšia ryža

– dajte si urobiť testy na potravinové alergie, ktoré môžu byť príčinou dlhotrvajúcej plynatosti

Domáce tipy pri plynatosti

Fenyklový čaj je vhodný pre deti aj pre dospelých, uvoľňuje kŕče a zmierňuje nafukovanie. Vyhnite sa mu pri užívaní ciprofloxacínu (antibiotikum), lebo ovplyvňuje jeho vstrebávanie, liekov na zriedenie krvi, opatrnosť treba zvýšiť aj u pacientov trpiacich epilepsiou a astmou.

Mätový čaj pôsobí podobne ako fenyklový čaj, nie je však vhodný pre ľudí, ktorí trpia pálením záhy alebo refluxnou chorobou, pretože zvyšuje tvorbu tráviacich štiav.

Zázvor podporuje trávenie a tým znižuje riziko nadmernej tvorby plynov. Použiť sa dá ako čaj alebo čerstvý s trochou medu a citrónu.

                                                                 …čítať viac o Plynatosti

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Diana