Vedeli ste...

Solmucol na opicu?

„Opica“ je nepríjemný stav, ktorý nasleduje po požití väčšieho množstva alkoholu. Je to to ráno, kedy často zaznie veta: „Už nikdy viac nepijem“.

Existujú štastlivci, ktorí opice takmer nemávajú ale aj tí, ktorí aj po požití menšieho množstva alkoholu pociťujú značné problémy. Aká opica sa dostaví závisí najmä od množstva požitého alkoholu a od hladiny a aktivity enzýmu – acetaldehyddehydrogenázy, ktorý odbúráva alkohol (resp. acetaldehyd – produkt etanolu) na neškodný acetát. Európania disponujú pomerne vysokou hladinou tohto enzýmu, trochu nižšou ženy a veľmi nízka hladina je typická pre Japoncov (kde sú aj dva poháriky alkoholu až až). Aj hmotnosť zohráva určitú úlohu, vo všeobecnosti čím menej osoba váži tým býva na alkohol citlivejšia. Negatívny efekt alkoholu sa stupňuje aj s pribudujacim vekom, keď organizmus pomaly stráca schopnosť si s ním poradiť. Dôležitá je náplň žalúdka a požitá strava, ktorá vstrebávanie alkoholu znižuje.

Prečo je nám zle?

Opica vzniká ako následok odbúravania alkoholu v tele. Na spracovanie alkoholu spotrebúva telo veľa energie, vody, vitaminov a minerálov. Najväčšiu neplechu má na svedomí acetaldehyd, ktorý vzniká v prvom kroku metabolizmu alkoholu (činnosťou enzýmu alkoholdehydrogenáza). Acetaldehyd je cytotoxická látka, ktorá sa najviac podiela na vzniku nevoľnosti a zvracania, poškodzuje pečeň a negatívne zasahuje do mnohých pochodov prebiehajúcich v tele (metabolizmus glukózy, oxidačno-redukčné deje, syntéza bielkovín…). Okrem acetaldehydu vzniká pri preme etanolu aj tzv. NADH, ktorého hromadenie ovplyvňuje enzymatické reakcie v bunkách či imunitnú odpoveď. Je zodpovedný za spomalenie glukoneogenézy (tvorby glukózy) v pečeni, čo vedie k hypoglykémii – nízkej hladine cukru v krvi a z toho vyplyvajúcej nevoľnosti, podraždenosti a únave organizmu. Za ďalšie nepríjemnosti môže diuretický účinok alkoholu, ktorý znižuje uvoľňovanie hormónu, ktorý brzdí tvorbu moču, čo vysvetľuje dlhé rady na toaletu v baroch a následnú dehydratáciu (odvodnenie) organizmu a ranné „sušáky“. Alkohol ako osmoticky účinná látka dokáže priťahovať do buniek tela – mozgu vodu, ktoré takto zväčšujú svoj objem a keď k tomu pridáme ešte dehydratáciu (stratu tekutín), bolesť hlavy je na svete.

Negatívny vplyv na opicu majú aj rôzne aditívne látky, ktoré sa pridávajú do alkoholu – sladidlá, farbivá, dochucovadlá či konzervanty ako aj nedostatočný a nekvalitný spánok po prehýrenej noci.

Liečba „opice“

Pred konzumáciou alkoholu sa dobre najesť (najlepšie mastné jedlo), nemiešať rôzne druhy alkoholu, vyberať si kvalitný alkohol a piť dostatok vody, sú dobre známe fakty ako predísť raňajším nepríjemnostiam. Ak však opica aj tak prepukla, môžte urobiť nasledovné:

Kedže alkohol dehydratuje, telu chýbajú tekutiny, ktoré mu treba dodať. Okrem vody telo stráca aj minerály, preto sa odporúča piť minerálky (s vyšším obsahom magnézia). Ideálne je, keď sú tekutiny podavané s vhodnou koncentráciou solí (elektrolyty), aby vstrebaná voda v tele zostala zadržaná. Tu sa výborne osvedčili rehydratačné nápoje (Fluidex, Kulíšek, Humana elektrolyt…), ktoré okrem solí obsahujú aj glukózu.

Ak pocitujete nevoľnosť, treba zvýšiť príjem cukrov – glukózy a fruktózy. Do čaju si pridajte kvalitný med alebo hroznový cukor (Glukopur). Zbavíte sa tak rýchlejšie únavy a zlej nálady.

Po konzumácii alkoholu mávajú „žalúdkári“ často problém s prekyselením žalúdka. Tu sa odporúča podávanie antacíd, ktoré pomerne rýchlo zneutralizujú nadbytočnú kyselinu (Talcid, Maalox, Tums…), prípadne neutralizačné nápoje, ktoré upokoja žalúdok (Vyprošťovák) či minerálna voda Fatra.

Ďalším krokom je dodanie vitamínov. Alkohol výrazne znižuje vstrebávanie tiamínu (vitamín B1), ktorý sa okrem iného podieľa aj na správnom fungovaní pečene. Ďalej je znížená hladina vitamínu C, obzvlásť keď pri popíjaní aj fajčíte. V neposlednom rade spôsobuje nadmerný príjem alkoholu deficit pyridoxínu (Vitamín B6),  kde sa jeho nedostatok môže prejaviť poruchami imunity či postihnutím svalov – často ide o kŕče v nohách, ktoré idú ruka v ruke aj s nedostatkom horčíka, ktorého vylučovanie sa vplyvom alkoholu niekoľkonásobne zvyšuje. Takže vitamínovo-minerálny kokteil určite nebude na škodu (napr. Hydrodol)

Poriadne vetrajte, chodte na prechádzku alebo plávať, osprchujte sa studenou vodou, dajte si studený obklad na čelo, dobre padne aj slepačí či hovädzí vývar.

Acetylcysteín a opica

N-Acetylcysteín je liečivo, ktoré rozpúšťa hlieny. Na našom trhu ho nájdeme v liekoch Solmucol alebo ACC, ktoré sa používajú na liečbu vlhkého produktívneho kašľa u detí aj dospelých. Acetylcystein sa vyznačuje aj dobrou antioxidačnou aktivitou (bojuje proti voľným radikálom) a používa sa napr. aj ako protijed pri predávkovaní sa paracetamolom (Paralen, Panadol). Čo sa týka opice, uskutočnilo sa pár štúdii, kde sa zistilo, že užívanie acetylcysteinu (najmä v kombinácií s vitamínom C a tiamínom) predchádza a aj uľavuje od symptómov vyvolaných nadmernou konzumáciou alkoholu. Predpokladaný mechanizmus spočíva v zneškodnení toxického acetaldehydu a iných látok, ktoré vznikajú pri rozklade etanolu. Priaznivý účinok sa očakáva najmä pri preventívnom podaní. Tieto tvrdenia si však vyžadujú ešte mnohé štúdie.

Takže pite s rozumom, lebo podľa štatistík  má alkohol na svedomí viac úmrtí ako ilegálne drogy a až polovica ľudí čakajúcich na transplantáciu pečene v Európe si svoju pečeň „prepilo“!

Súvisiace články:

Ako “zdravo” piť alkohol?

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Zuzana