Nadúvanie (plynatosť)

Z čoho vznikajú “vetry”?

12_-_ITALY_-_Ass_of_young_woman_at_Motor_Show_Bologna_2012.jpg

Tvorba plynov v tráviacej sústave je normálnou súčasťou zdravého trávenia. Plyny sa do tráviacej sústavy dostávajú z vonkajšieho okolia prehĺtaním vzduchu, reakciou žalúdočných kyselín so zásaditými látkami (neutralizácia, vzniká oxid uhličitý) a činnosťou črevných baktérií. Sú väčšinou bez zápachu, obsahujú oxid uhličitý, dusík, kyslík, vodík, metán alebo zapáchajúci sírovodík. Časť sa vstrebáva a časť sa prirodzene vylučuje von z tela. Ak sa nahromadí väčšie množstvo plynov, dochádza k tzv. meteorizmu. Priemerne u zdravého človeka dochádza približne k 12 únikom plynov za deň, pričom plyny samovoľne unikajú aj počas spánku. O nadmernej plynatosti hovoríme, ak dochádza k viac ako 25 únikom plynov za deň počas dvoch týždňov a dlhšie. Zloženie a zápach plynov ovplyvňuje najmä strava, zvukovú časť úniku plynov napätie análneho zvierača.

Prečo dochádza k plynatosti

Nafukovanie sa vyskytuje najmä vtedy, keď sa prijatá potrava (hlavne sacharidy) nedostatočne rozloží v žalúdku a v tenkom čreve a dostáva sa takto do hrubého čreva, kde ju spracúvajú baktérie. Nedostatočné trávenie cukrov môže byť spôsobené nedostatkom enzýmov, ktoré štiepia sacharidy alebo príjmom určitých druhov cukrov, ktoré človek nie je schopný stráviť. Baktérie rozkladajú tieto cukry za vzniku plynov. Niektoré jedlá obsahujú viac nestráviteľných zvyškov, preto zapríčiňujú plynatosť. Sú to na príklad:

  1. strukoviny, najmä sušená fazuľa a hrášok, sója
  2. zelenina ako kapusta, reďkovka, cibuľa, brokolica, karfiol, uhorka, kaleráb, špargľa, zemiaky (obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá je veľmi prospešná, na druhú stranu však podporuje vznik plynov)
  3. fruktóza, nachádza sa najmä v ovocí a ako sladidlo v rôznych sladkostiach
  4. perlivé nápoje, vyšľahané mliečne produkty, napr. zmrzlina
  5. laktóza a produkty, ktoré ju obsahujú (u pacientov s nedostatkom enzýmu laktáza črevné baktérie vytvoria z 1 litra mlieka až 17 litrov črevného plynu, viď. laktózová intolerancia)
  6. sorbitol (sladidlo), ktoré sa pridáva do mnohých „light“ potravín, nápojov a žuvačiek
  7. pšenica a produkty z nej, čiže pečivo a iné výrobky z múky

Prítomnosť väčšieho množstva síry v potrave môže spôsobiť vznik zapáchajúcich „vetrov“. Síra sa nachádza najmä v mäsových výrobkoch, najviac v bravčovom mäse.

U ľudí so zápalovými črevnými ochoreniami alebo IBS (dráždivý tračník) sprevádzanými extrémnou plynatosťou sa odporúča skúsiť tzv. FODMAP diétu, ktorá vylučuje fermentovateľné sacharidy, ktoré bývajú zdrojom plynov v črevách. Pri tejto diete sa treba vyhnúť monosacharidom (fruktóza), disacharidom (laktóza), oligosacharidom (fruktány a galaktány napr. v strukovinách a obilninách) a polyolom (xylitol, sorbitol, maltitol, eritritol). Diéta má u niektorých pacientov výborné výsledky nielen v odstránení plynatosti a s ňou spojených kŕčov a nepravidelnou stolicou, ale aj zmiernením alebo ostránením napr. migrény alebo akné.

Ďalším príčinami zvýšenej plynatosti sú:

  1. rýchle, hltavé jedenie (potrava sa nedostatočne pripraví na enzymatické trávenie, navyše sa pri rýchlom a hltavom jedení prehltne aj veľa vzduchu)
  2. zlé trávenie (nedostatok niektorých enzýmov môže spôsobiť zlé spracovanie sachridov a vznik plynov v hrubom čreve)
  3. intolerancia niektorých jedál (klasický prípad je laktózová intolerancia)
  4. premnoženie niektorých baktérií v črevách (napr. artičoky podporujú premnoženie baktérií a zhoršujú nafukovanie)
  5. prejedanie sa
  6. – niektoré činnosti spojené s prehĺtaním väčšieho množstva vzduchu ako pitie cez slamku, žutie žuvačky, nosenie zubnej protézy

Zvýšená plynatosť môže byť spôsobená aj prítomnosťou iného, vážnejšieho ochorenia, ako apendicitída, žlčové kamene, peptický vred alebo dráždivý tračník. Preto ak tieto problémy pretrvávajú dlhšie, je treba navštíviť lekára. 

Ako sa plynatosť prejavuje

Okrem každému známych príznakov spojených s odvodom plynov sa môžu vyskytnúť aj bolesti alebo kŕče brucha spôsobené tlakom veľkého objemu plynov v črevách, škŕkanie v bruchu (vzniká pri prelievaní plynov s tekutinami v črevách), nafúknuté brucho, bolesti pri srdci, akné alebo bolesť hlavy.

                                                               …čítať viac o Plynatosti

Súvisiace články:

Ako zistím či mám celiakiu?

Liečba plynatosti

Ako znížiť tvorbu plynov v črevách

Nový trend v liečbe ochorení – diéty na mieru 

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Diana

Jedna odpoveď

  1. Dobrý deň.
    Píšete, že zapáchajúce vetry spôsobujú potraviny bohaté na síru. Hlavne bravčové mäso. Ale prečo vetry po bravčovom nepáchnu ale po strukovinách a kapuste áno? Tie by mali mať viacej síry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *