Vitamíny a minerály

VITAMÍN K2 – najdôležitejší vitamín pri ateroskleróze a osteoporóze?

Existujú dve formy vitamínu K (obe v tukoch rozpustné), fytomenadión (K1), ktorý sa nachádza v zelenej listovej zelenine a brokolici a tvorí asi 90% príjmu vitamínu K a menachinóny (rôzne formy K2), ktoré sa nachádzajú v živočíšnom tuku a fermentovaných (kvasených) produktoch.

Vitamín K2 zohráva kľúčovú úlohu v distribúcii vápnika. Je známe, že kalcium sa v nadbytku usadzuje do ciev a mäkkých tkanív a podieľa sa na vzniku aterosklerózy. Pri dostatočnom príjme vitamínu K2 sa však prednostne zabudováva do kostí a zubov.

Kde sa nachádza vitamín K2?

Vitamín K2 sa v najväčšom množstve nachádza v živočíšnych produktoch ako pečeň, mliečne výrobky a živočíšny tuk. Množstvo vitamínu K2 v týchto výrobkoch je ovplyvnené krmivom, ktoré zvieratá počas života dostávali, keďže na tvorbu K2 je potrebný vitamín K1, ktorý sa nachádza v tráve, zvieratá kŕmené trávou a aj ich produkty (maslo, vajcia) obsahujú oveľa vyššie množstvá K2. Druhým spôsobom vzniku K2 je fermentácia baktérií, preto sú hodnotnými zdrojmi K2 aj kvasená zelenia, jogurty, syry alebo natto (fermentovaná sója).

Obsah vitamínu K2 v mliečnych výrobkoch je rovnako závislé na krmive zvierat, avšak fermentačný proces pri výrobe jogurtov a syrov obsah K2 výrazne zvyšuje. Mlieko samotné teda nie je významným zdrojom K2 (asi 1mcg MK4/100g), avšak činnosťou baktérií mliečneho kvasenia stúpa obsah K2 až na 13mcg/100g v hotovom jogurte.

 

Účinky vitamínu K2

Zníženie ukladania kalcifikátov pri ateroskleróze, ochrana pred infarktom

Štúdia na s 4500 účastníkmi nad 55 rokov počas 10 rokov monitorovala ich stravovacie návyky a výsledkom bolo, že príjem vitamínu K1 nemal žiadny vplyv na kardiovaskulárne parametre, zatiaľ čo príjem K2 nad 45mcg vykazoval zníženie kalcifikácie aorty, znížený výskyt infarktu myokardu a 50% zníženie celkovej mortality zapríčinenej srdcovými chorobami, celková úmrtnosť bola znížená o 25%. Zároveň s každým ďalším navýšením príjmu K2 o 10 mcg/deň sa znížilo riziko úmrtia na srdcové choroby o 9%.

Zdroj:

  • Geleijnse, J.M., Vermeer, C., Grobbee, D.E., Pols, H.A.P., Schurgers, L.J., Knapen, M.H.J., van der Meer, I.M., Hofman, A., Witteman, J.C.M. Dietary intake of vitamin K-2 reduces the risk of cardiac events and aortic atherosclerosis: The Rotterdam Study. J. Nutr. 134 (2004) 3100-3105
  • Gast, G.C.M., de Roos, N.M., Sluijs, I, Bots, M.L., Beulens, J.W.J., Geleijnse, J.M., Witteman, J.C., Grobbee, D.E., Peeters, P.H.M., van der Schouw, Y.T. A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 19 (2009) 504-510.

Ochrana pred osteoporózou

Vitamín K2 sa podieľa na aktivácii osteokalcínu (aktivuje ho aj K1, ale jeho aktivita je asi tretinová), ktorý podporuje zabudovávanie vápnika do kostí. Deficit vitamínu K2 je nebezpečný najmä pri užívaní vápnika s vitamínom D, pretože zvýšený prísun vápnika bez adekvátneho príjmu K2 vedie k ukladaniu kalcia do cievnych stien a vzniku aterosklerózy. Viaceré štúdie potvrdili zvýšenie kostnej denzity (hustoty) a znížený výskyt zlomenín (o 60-80%) pri užívaní vitamínu K2.

Zdroj:

Kaneki M, Hodges SJ, Hosoi T, Fujiwara S, Lyons A, Crean SJ, Ishida N, Nakagawa M, Takechi M, Sano Y, Mizuno Y, Hoshino S, Miyao M, Inoue S, Horiki K, Shiraki M, Ouchi Y, Orimo H. Japanese fermented soybean food as the major determinant of the large geographic difference in circulating levels of vitamin K2: possible implications for hip-fracture risk. Nutrition. 2001 ;17(4):315-21.

– Zníženie rizika vzniku rakoviny prostaty, non-Hodgkinového lymfómu

Zdroj:

Nimptsch, K., Rohrmann, S., Linseisen, J. Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg) Am. J. Clin. Nutr.87 ( 2008) 985–992

Zvyšuje inzulínovú citlivosť u mužov

Zdroj:

Yoshida M, Jacques PF, Meigs JB: Effect of vitamin K supplementation on insulin resistance in older men and women.Diabetes Care, 2008 Nov.;31(11):2092-6.

– Prevencia vzniku vrások

Dostatočný príjem vitamínu K2 chráni elastín (proteín zodpovedný za elasticitu kože) pred kalcifikáciou, čo vedie k strate pružnosti kože.

Zdroj:

Cranenburg EC, Schurgers LJ: Vitamin K: the coagulation vitamin that became omnipotent. Thromb. Haemost.2007 Jul;98(1):120-5.

Prevencia Alzheimerovej choroby a demencie

Vitamín K2 podporuje tvorbu enzýmov, ktoré sa zúčastňujú tvorby sulfatidov v mozgu. Produkcia týchto lipidov vekom klesá, čo vedie k neurologickej degenerácii spojenej so starnutím. Autopsie ľudského mozgu v počiatočných fázach Alzheimerovej choroby zároveň potvrdili 93% zníženie hladín sulfatidov. Zaujímavé zároveň je, že ľudia s osteoporózou, kde nedostatok vitamínu K2 zohráva svoju úlohu, majú 2-násobne zvýšené riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Zdroj:

Natalia A. Denisova PhD, Sarah L. Booth PhD: Vitamin K and Sphingolipid Metabolism: Evidence to Date, Nutrition Rewiews 2005

Rozdiel medzi MK4 a MK7

MK formy vitamínu K2 sa chemicky líšia počtom prenylových jednotiek a v závislosti od čísla sa mení ich schopnosť absorpcie, zotrvanie v krvnom obehu a tým aj účinok. MK4 sa nachádza v tuku zvierat a v ich produktoch, MK7, MK8 a MK9 vznikajú činnosťou baktérií či už v kvasenej zelenine, sóji, alebo jogurtoch. Kvasené mliečne produkty sú teda zdrojom viacerých typov MK v závislosti od druhu baktérie, ktorá ich vyprodukovala .

MK4 pravdepodobne plní viacero funkcií v tkanivách, i krvnom obehu, avšak jeho absorpcia z výživových doplnkov je nízka. MK7 má oveľa vyššiu absorpciu, zotrváva v krvnom obehu približne 3 dni, prednostne je vychytávaný tkanivami a cievnou stenou, kde sa dokáže meniť na MK4, čiže sa MK7 javí ako lepší výživový doplnok.

 

Vieme si vytvoriť vlastný K2 z K1?

Donedávna si vedci mysleli, že K2 vitamín si človek nie je schopný sám vytvoriť, avšak štúdia z roku 2006 potvrdila, že po prijatí vitamínu K1 z potravy sa zvyšujú koncentrácie vitamínu K2 v tkanivách, konkrétne MK4, aj u ľudí. Štúdie s podávaním vysokých dávok K1 však ani zďaleka nepreukazujú tak sľubné výsledky ako s podávaním K2 vitamínu, kde teda môže byť problém? Vedené je zatiaľ v štádiu hypotézy, avšak vitamín K1, rovnako ako z K1 vytvorený MK4 má krátky polčas (1-3 hod.), čo by v praxi znamenalo, že na dosiahnutie dostatočných hladín K2 v tkanivách by sme museli zjesť každé 2-3 hodiny nejakú listovú zeleninu alebo brokolicu. Určité množstvá K1 sa zároveň spotrebúvajú na tvorbu faktorov krvného zrážania. Ďalším faktorom môže byť aj znížená schopnosť konverzie K2 z K1 u niektorých skupín ľudí (starší pacienti, ľudia s narušenou mikroflórou, pacienti užívajúci statíny).

 

Kedy teda užívať vitamín K2?

Pozitívne účinky vitamínu K2 sa prejavujú už pri dávkach okolo 45mcg denne, optimálne množstvo denného príjmu K2 je však pravdepodobne niekde medzi 45 – 200mcg, pričom nie je známa toxicita aj niekoľko násobne vyšších dávok.

Pri rozhodovaní, či užívať alebo neužívať vitamín K2 treba opäť zvážiť príjem vitamínu K2 stravou. Mnohí výrobcovia výživových doplnkov tvrdia, že takmer každý by mal vitamín K2 užívať, nakoľko väčšina z nás nemá prístup k živočíšnym výrobkom zo zvierat pasených na tráve. Pravdepodobne však zdravá populácia s kombinovným príjmom vitamínu K2 zo živočíšnych produktov, syrov a fermentovaných produktov (jogury, syry, zelenina) a dostatočným príjmom listovej zeleniny dokáže prijať dostatok vitamínu K2.

Užívanie K2 by ale mali zvážiť starší ľudia (s vekom pravdepodobne klesá schopnosť produkcie K2), pacienti s osteoporózou (najmä pri užívaní vápnika s vitamínom D, aby sa vyhli karcifikácii ciev), pacienti s aterosklerózou a ľudia užívajúci statíny (lieky na cholesterol okrem blokovania produkcie koenzýmu Q10 znižujú aj produkciu vitamínu K2).

Výživové doplnky s vitamínom K2 by sa vždy mali užívať s jedlom obsahujúcim tuk, aby sa zlepšilo ich vstrebávanie.

Špeciálna skupina sú pacienti užívajú ci warfarín (liek na zriedenie krvi), ktorého účinok môže ovplyvňovať aj vitamín K2, preto by pri jeho užívaní mali byť sledovaní lekárom. Keďže sa vo väčšine jedná o pacientov s určitým kardiovaskulárnym rizikom, užívanie K2 je pre nich veľmi prospešné. Štúdie sa preto uberajú smerom nastavenia dávok Warfarínu so súčasnou suplementáciou vitamínom K2, kedy sa znižuje riziko vzniku s Warfarínom spojených nežiaducich účinkov a zmenám INR hodnôt v závislosti od príjmu vitamínu K1 v strave.

Súvisiace články:

Kedy železo pomáha a kedy škodí?

Ako si správne vybrať horčík?

Kedy zinok pomáha a kedy škodí?

Naozaj nám chýba jód?

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Diana