Chudnutie a výživa

Z čoho nám rastie brucho?

belly-fat.jpg

Takmer každá diéta odporúča znížiť príjem tuku, naopak povolené je množstvo sacharidov v podobe raňajkových cereálií, celozrnného pečiva (pravé celozrnné pečivo sa u nás v bežných obchodoch skoro ani nedá zohnať), ovocia, zeleniny a netučného mäsa. Nie je to ale len tuk, ktorý zapríčiňuje ukladanie tukových zásob do kritických partií a zvyšovanie srdcovocievneho rizika, vinníkom sa zdá byť zdanlivo nevinný cukor.

Fruktóza je cukor, ktorý bol roky odporúčaný na konzumáciu diabetikom, pretože má nízky glykemický index (na jej spracovanie nemusí pankreas vylučovať inzulín). Bola teda považovaná za bezpečnú náhradu glukózy. Je navyše lacnejšia ako glukóza a má veľmi dobrú sladivosť (asi 1,3-násobok), preto sa používa vo väčšine sladkých nápojov a sladkostiach. Nachádza sa v repnom cukre (asi 50% fruktózy, ktorá je viazaná s glukózou 1:1) alebo v oveľa škodlivejšom a lacnejšom glukózovo – fruktózovom sirupe (40 – 60% voľne prítomnej fruktózy, ktorá sa nemusí štiepiť a rýchlo sa vstrebáva), ktorý je súčasťou skoro všetkých sušienok, jogurtov, sladených nápojov, cukríkov, dressingov, pečiva a pod.

Fruktóza sa v prírode nachádza v menších množstvách v ovocí a zelenine (obsahujú aj fruktózu aj glukózu v určitom pomere podľa druhu). V malých dávkach je pre organizmus potrebná, pretože sa zistilo, že jej mierny príjem zlepšuje spracovanie glukózy, vo veľkých  dávkach ju ale telo nevie spracovať. Problémom teda nie je ovocie, ale pridávanie fruktózy, či už vo forme glukózovo-frukózového sirupu alebo cukru, do mnohých nápojov a potravín. Okrem sladkostí a malinoviek sa pridáva aj do raňajkových cereálií, slaných pochutín, kečupov, dressingov, nízkotučných výrobkov (aby dostali aspoň nejakú chuť) a pečiva.

Keďže sa fruktóza nevie využiť ako energia pre svaly a mozog ako glukóza, mení sa na tuk, ktorý sa ukladá v pečeni, okolo srdca a na bruchu.  Tento tuk v brušnej oblasti, tzv. abdominálny tuk sa správa ako samostatný orgán. Produkuje látky ako leptín, TNF, IL-6, znižuje produkciu adiponektínu, čo vyvoláva chronický zápal, zvyšuje krvný tlak, zvyšuje hladinu LDL cholesterolu, spôsobuje vznik inzulínovej rezistencie, neskôr cukrovky a aterosklerózy. Navyše fruktóza zvyšuje hladinu kyseliny močovej, ktorá je tiež indikátorom nadmernej konzumácie tohto cukru (doteraz niektorí lekári trvajú na tom, že ju spôsobuje len nadmerná konzumácia mäsa) a spôsobuje steatózu (stukovatenie) pečenie, čo je predstav cirhózy (tzv. nealkoholická steatóza). Čítať viac o cukrovke.

Ďalším problémom spojeným s konzumáciou fruktózy je, že ak zjeme potravinu osladenú fruktózou, nezvýši sa nám hladina glukózy, mozog teda nedostane signál, že sme niečo zjedli. Výsledkom je neustály hlad a „chuť na niečo dobré“.

Zvýšená konzumácia je nebezpečná najmä pre diabetikov alebo osoby, ktoré majú výskyt cukrovky v rodine. U ovocia majú najvyšší obsah fruktózy exotické plodiny ako napr. zrelé mango, ďalej figy, ďatle, hrozno a hrušky, tieto plodiny však obsahujú množstvo iných žívín, preto by sme sa im nemali vyhýbať, ale konzumovať  možno v obmedzenom množstve. Diabetici a osoby s vysokou hladinou triglyceridov by ich však zo svojho jedálnička mali vylúčiť úplne. Ostatné druhy ovocia a zeleniny sú pri bežnej konzumácii bezpečné, najväčší pozor by sme si však mali dať na potraviny s prídavkom cukru alebo glukózovo-fruktózového sirupu (odporúčam občas pozrieť zloženie obľúbených výrobkov).

„Zdravý“ príjem fruktózy je do 25g denne, u diabetikov a pacientov s metabolickým syndrómom do 15 g denne. V tabuľke sú orientačné množstvá fruktózy v rôznych druhoch ovocia.

 

Množstvo

Obsah fruktózy v gramoch

 

Množstvo

Obsah fruktózy v gramoch

citrón

1 stredný

0,6

sušené marhule

1 hrnček

16,2

marhuľa

1 stredná

1,3

sušené figy

1 hrnček

23

maliny

1 hrnček

3,0

jablkový džús

200 ml

14,2

pomaranč

1 stredný

6,1

Pomarančový džús

200 ml

16

banán

1 stredný

7,1

hroznový džús

200 ml

18,6

jablko

1 stredné

9,5

ananasový džús

200ml

16

mango

½  stredného

16,2

 

 

 

 

Súvisiace články:

Ste jablko alebo hruška?

Máte cukrovku, vysoký tlak, nadváhu? Tento domáci trik vám pomôže!

Kokosové “marshmallow”

Autor: Diana

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *