Chudnutie a výživa

Kokosové „marshmallow“

DSC08258.jpg

Opäť sme pre Vás vymysleli recept bez múky a cukru, na ktorom si môžu pochutnať aj diabetici, celiatici a ľudia na paleo diéte. Tento navyše nie je tepelne upravovaný, preto nedochádza k znehodnocovaniu obsahových látok, ani k oxidácií alebo prepaľovaniu tukov. Kokosové guľôčky možno pripomínajú Rafaello, konzistenciou sú však skôr ako u detí obľúbené marshmallow. Keď ste však niekedy čítali zloženie tejto obľúbenej pochúťky detí a trochu sa vyznáte v zdravej výžive, už im ho asi viac nekúpite. Trúfam si povedať, že tento recept je nielen zdravší, ale aj chuťovo oveľa lepší. Je to síce trochu alchýmia vystihnúť pomer tukov a kokosového mlieka (aj mne sa každýkrát podaria inak tuhé), vždy sa to však dá zachrániť pridaním kokosu. U nás doma patrí tento recept do TOP 5 dezertov:-)

Ingrediencie:

400 ml kokosového mlieka – u nás ho predávajú v BIO obchodoch, aj v niektorých reťazcoch v tetrapakových obaloch alebo v konzervách, ideálne by bolo, keby sa dalo zohnať v sklenených obaloch, ktoré neobsahujú BPA (bisfenol A spájaný so vznikom rakoviny prsníka a zníženou tvorbou spermií) a ftaláty ako plastové obaly alebo konzervy, zatiaľ som však také nenašla.

50 g masla – maslo (rovnako ako kokosový olej) patrí k nasýteným tukom, teda ho niektorí ľudia vnímajú ako nezdravé a spájajú ho so vznikom srdcovo-cievnych ochorení. Mnohé štúdie (napr. aj metaanalýza z r. 2009 v The American Journal of Clinical Nutrition) nenachádzajú žiadny súvis medzi konzumáciou nasýtených tukov a zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Navyše maslo obsahuje CLA (konjugovaná kyselina linolénová, jej pravidelný príjem znižuje riziko vzniku rakoviny a znižuje množstvo telesného tuku), butyrát (prospešný pri prevencii i liečbe zápalových črevných ochorení ako ulcerózna kolitída a kolonorektálneho karcinómu) a menej známy vitamín K2 (dôležitý na prevenciu kardiovaskulárnych  a onkologických ochorení). Jediný problém je, že dostatok týchto zložiek má len mlieko od kráv, ktoré boli kŕmené trávou (napr. obsah CLA v takomto mlieku je o 400 – 500% vyšší ako v mlieku od kráv kŕmených silážou), preto má v tomto ohľade zmysel  hľadanie malých výrobcov mlieka a mliečnych výrobkov, ktoré svoje kravy chovajú na pastvinách.

50 g extra panenského kokosového  oleja – obsahuje MCT tuky (triglyceridy so stredne dlhým reťazcom), ktoré slúžia ako priamy zdroj energie,  telo ich teda neukladá do zásob a zvyšujú termogenézu (zvyšuje sa tvorba telesného tepla, čo zrýchľuje metabolizmus a ľahšie sa spaľujú tuky). Mastné kyseliny ako kyselina laurová, kaprylová, myristová a kaprová navyše pôsobia proti hubám, kvasinkám, vírusom a baktériám, preto je kokosový olej veľmi dobrý aj na lokálnu aplikáciu napr. na ekzémy, alebo na konzumáciu napr. pri protikandidovej diéte.

4 lyžičky stévie (alebo iného sladidla)

8 veľkých lyžíc strúhaného kokosu – kokosová múka alebo strúhaný kokos je jedna z mála múk s nízkym obsahom sacharidov (len asi 20 gramov/100 g múky), preto je veľmi dobrou voľbou pre diabetikov aj pre celiatikov (neobsahuje lepok)

nelúpané mandle alebo nesolené pistácie – lúpané mandle sú síce estetickejšie, lepšou voľbou sú ale mandle v šupke (viac v minulom recepte)

Postup:

Kokosové mlieko zohrejeme na vodnom kúpeli, pridáme maslo, stéviu (alebo iné sladidlo) a kokosový olej a šľaháme metličkou do úplného rozpustenia tukov. Keď je zmes celá rozpustená, odstavíme ju z vodného kúpeľa, vložíme ju do ľadového kúpeľa (stačí vyliať vriacu vodu a napustiť do toho istého hrnca čo najstudenšiu) a šľaháme do vychladnutia.  Pridáme po lyžiciach kokos a dôkladne premiešame. Zmes vložíme do chladničky a necháme stuhnúť do ďalšieho dňa. Na druhý deň skontrolujeme konzistenciu. Hmota je trochu redšia, nie veľmi dobre sa s ňou manipuluje, ak je veľmi riedka, dá sa pridať kokos alebo roztopený kokosový olej, ak však pridávate kokosový olej, treba celú zmes opäť zahriať, vyšľahať a zachladiť cez noc. Lepšie sa so zmesou robí, ak máte studené ruky. Vytvarujte menšie guľôčky, do stredu vtlačte mandľu alebo pistáciu a obaľte ju v kokose.

Nabudúce pre Vás chystáme recept na pečivo bez múky!

Súvisiace články:

Cukor alebo náhradné sladidlá?

Vianočné pečenie bez múky a cukru

Valentínsky cheesecake bez múky a cukru

ChocoNut bez výčitiek, koláč bez múky a cukru – za 30 minút!

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Diana

50 Responses

  1. Treatment foul cerebral arteries, most common malignancies, esophageal neonatology compatibility associations. cialis tadalafil cialis buy

  2. Other of ED, there are multitudinous who do not begin screening believe generic cialis online to oophorectomy it. http://antibiorxp.com/# Mxygiv jlfqxa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *