Chudnutie a výživa

Jablkový koláč bez múky a cukru, alebo ako postupovať pri nízkohistamínovej diéte

Blížia sa Vianoce a opäť začíname rozmýšľať, čo budeme variť a piecť. Tí z nás, čo trpia nejakou intoleranciou, to majú opäť trocha ťažšie, preto sa aj tento rok pokúsime zverejniť niekoľko vyskúšaných a jednoduchých receptov pre ľudí s histamínovou a gluténovou intoleranciou, pre celiatikov a diabetikov.

V poslednom období pribúda pacientov s novodiagnostikovanou histamínovou intoleranciou (HIT). Po prvom preštudovaní „povolených“ a „zakázaných“ potravín pri histamínovej intolerancii máte často pocit, že nemôžete vlastne nič jesť a jedálniček celiatikov sa vám zrazu zdá ako neskutočne bohatý v porovnaní  s tým, čo majú „povolené“ pacienti s HIT.

Po preštudovaní viacerých zdrojov povolených potravín u HIT však zistíte, že niektoré potraviny, ktoré sú v jednom zozname spomínané ako bezpečné, sú v inom zozname zakázané. Základ teda je vyhýbať sa fermentovaným, zrejúcim, spracovávaným  a dlho skladovaným potravinám a uprednostniť čerstvé, nespracovávané suroviny. Pri diskutabilných potravinách ako sú napr. banány, vajcia, kakao alebo orechy si musí každý vyskúšať, do akej miery ich dokáže tolerovať, napr. u vajec sú často žĺtka dobre znášané, ale bielka môžu robiť u niektorých jedincov  problém. Vo všeobecnosti sú však aj u pacientov s HIT dobre tolerované. Pri rozhodovaní o tom, či je daná potravina pre vás vhodná alebo nie, sa odporúča mesiac dodržiavať prísnu antihistamínovú diétu a postupne po jednej do jedálnička pridávať  rizikové potraviny, aby neprišlo k zlej interpretácií výsledkov. Ak už máte zoznam vhodných potravín, máte z polovice vyhrané, pretože veľa obľúbených receptov sa dá pripraviť aj s obmedzenými surovinami, ak viete, čím ich v recepte môžete nahradiť.

Uvedený recept je jednoduchý, vhodný pre celiatikov, diabetikov, ľudí s histamínovou, laktózovou aj gluténovou intoleranciou. Pri HIT je povolené používanie obilnín a múky, u mnohých pacientov s HIT sa však vyskytuje aj gluténová intolerancia (aj keď vám nezistili celiakiu, môžete mať poruchu tolerancie lepku, čo sa dá opäť zistiť eliminačnou diétou), niektorí autori dokonca uvádzajú, že HIT je následok poškodenia črevného epitelu pri neliečenej gluténovej intolerancii, preto je pri nízkohistamínovej diéte vhodné aspoň na čas vylúčiť zo stravy lepok a sledovať, ako sa budete cítiť.

Tu už je spomínaný recept:

150 g mandľovej múky (ak netolerujete orechy, môžete pri HIT použiť ľubovoľnú bezlepkovú múku, pre diebetikov je lepšie zostať pri mandľovej)

125 g masla

2 lyžice stévie (stévia je najvhodnejšia u diabetikov, u HIT ju môžete nahradiť cukrom, alebo medom, musíte však použiť 2-3 násobné množstvo, nakoľko majú oveľa nižšiu sladivosť, (viac v článku o sladidlách)

1 banán a 2 vajcia (pre diabetikov sa dá banán nahradiť tretím vajíčkom, prípadne použiť ešte zelený, ktorý obsahuje menej jednoduchých cukrov, pri intolerancii vajec u HIT sa dajú vajcia nahradiť banánom v pomere 1 vajce = 1 malý banán)

2 lyžičky prášku do pečiva

3-4 stredne veľké jablká

škorica (škorica je surovina, ktorá môže byť u niektorých jedincov s HIT problematická, u diabetikov je však veľmi užitočná, nakoľko pomáha znižovať cukor)

Najprv si pripravíme jablká, ktoré umyjeme, ošúpeme a pokrájame na štvrtky. Z okrúhlej strany ich môžeme jemne narezať na asi polcentimetrové plátky, aby bol po upečení koláč krajší, štvrtky by však mali zostať vcelku.

100g masla izbovej teploty rozmiešame so stéviou a rozmixovaným banánom. Vajcia si rozdelíme na žĺtka a bielka, bielka vyšľaháme do snehu a žĺtka pridáme k zmesi s maslom. Pomaly pridávame mandľovú múku zmiešanú s kypriacim práškom. Dostaneme pomerne hustú hmotu, do ktorej opatrne primiešame vyšľahaný bielkový sneh. Hotovú zmes vylejeme (alebo skôr rozotieme, lebo je pomerne hustá) do maslom vymastenej tortovej formy s priemerom asi 24 cm.

Na cesto poukladáme jablká narezanou stranou hore, jemne ich vtlačíme do cesta a na vrch poukladáme plátky masla. Celý koláč posypeme škoricou a vložíme do predohriatej rúry na 200°C a pečieme asi 35-40 minút.

Súvisiace články:

Novodobá choroba-histamínová intolerancia…ešte ste o nej nepočuli?

Ako zistím či mám celiakiu?

Prečo vzniká celiakia?

Neznášanlivosť laktózy nemusí byť strašiak

Slané pečivo bez múky

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Diana