Chrípka a prechladnutie

Prírodný alebo syntetický vitamín C?

Zdravotné benefity vitamínu C v tomto článku rozoberať nebudeme. Zameriame skôr na druhy vitamínu C, s akými sa stretávame. Skutočnosť, že ľudia si na rozdiel od väčšiny zvierat nevedia vytvárať vitamín C, je dobre známa, preto sme odkázaní na jeho príjem v potrave, najmä v zelenine a ovocí. V čase chrípkovej sezóny, u fajčiarov, onkologických pacientov, pri užívaní hormonálnej antikoncepcie a v mnohých ďaľších záťažových situáciách sa zvyšujú nároky organizmu na vitamín C. Dosiahnuť dostatočné dávky céčka z potravy nie je vždy jenoduché, preto siahame po vitamínových prípravkoch z lekárne.

Poznámka: Riziko hypovitaminózy vitamínu C (nízka hladina vitamínu C) je u fajčiarov v porovnaní s nefajčiarmi trojnásobne vyššie.

Vitamín C alebo kyselina askorbová bola po prvýkrát pripravená v tridsiatich rokoch a odvtedy vedci skúmajú a porovnávajú biologickú dostupnosť a účinnosť syntetického a prírodného vitamínu C. Či už sa kyselina askorbová nachádza v potrave alebo je pripravená v laboratóriu, po chemickej stránke ide o úplne identickú látku, ktorá plní v organizme stále rovnakú funkciu. Potvrdilo to množstvo štúdií prevádzaných na ľuďoch. Zistené boli len minimálne rozdiely, čo sa týka biologickej dostupnosti (udáva ako vie telo vitamín C využiť) alebo vylučovania. Ovocie a zelenina totiž obsahujú okrem kyseliny askorbovej aj rôzne mikroživiny, vlákninu a fytochemikálie (najmä flavonoidy), ktoré ovplyvňujú účinnosť vitamínu C. Niektoré štúdie potvrdili neskoršie dosiahnutie maximálnych hladín vitamínu C v plazme, ale o niečo vyššiu biologickú dostupnosť pri užívaní extraktu z citrusov v porovnaní so syntetickou kyselinou askorbovou. Stále sa však nejedná a významné rozdiely, oba zdroje vitamínu C majú rovnaké fyziologické účinky.

Nájdeme v tabletkách z lekárne prírodný vitamín C? 

Obvykle nie, resp. nie v takej podobe alebo množstve ako by sme chceli. Množstvo ľudí sa domnieva, že keď si kúpi vitamín C, ktorý má na krabičke nakreslené šípky, acerolu, rakytník alebo iné na vitamín C bohaté potraviny, tak si kupuje vitamín C získaný z týchto zdrojov. V skutočnosti však nie je jednoduché získať dostatočnú dávku vitamínu C len zo sušeného rastlinného extraktu bohatého na vitamín C, preto aj tie na pohľad „prírodné“  prípravky obsahujú väčšinou rovnakú chemicky pripravenú kyselinu askorbovú ako hocijaké iné obyčajné céčko, plus napr. extrakt zo šípok alebo nejakú rastlinnú zmes bohatú na flavonoidy, ktorá zlepšuje využiteľnosť vitamínu C.

Keď si to rozoberieme podrobnejšie, tak šípky obsahujú 800-1200 mg vitamínu C (kyseliny askorbovej) na 100 g (čiže 100 000 mg), takže obsah vitamínu C  v jednej tablete, ktorá by obsahovala napr. 200mg extraktu zo šípok (obvykle to býva ešte menej) by bol žalostne nízky. Práve preto je nevyhnutné doplniť ešte samotnú kyselinu askorbovú, ktorá je hlavným nositeľom účinku; rastlinná zmes obvykle účinok vitamínu C len dopĺňa a podporuje.

Vitamín C v kombinácii s rastlinnými flavonoidmi má napr. firma Jamieson. Opäť sa nejedná o prírodný vitamín C ale chemicky pripravenú kyselinu askorbovú v dostatočnej dávke, kde opäť pridané rastlinné flavonoidy môžu zlepšiť využiteľnosť samotného céčka. Takže v porovnaní s obyčajným céčkom je to pravdepodobne lepšia verzia. Podobne je na tom aj céčko z firmy Webber Naturals. EdenPharma alebo Green Swan majú zasa kyselina askorbovú kombinovanú s extraktom zo šípok a podobne.

Lipozomálne, kyslé alebo nekyslé céčko? 200 alebo 1000 mg?

Všeobecne sa za bezpečné dávky vitamínu C pre dospelých považujú dávky do 2000 mg denne (ak neuvažujeme o megaskorbickej liečbe alebo intravenóznej – do žily aplikovanej liečbe, kde sú davky podstatne vyššie). Farmakokinetické štúdie však ukazujú, že užitie jednorázových dávok vyšších ako 200 mg má menšiu biologickú dostupnosť a so zvyšovaním jednorazových dávok sa znižuje vstrebateľnosť. Vyzerá to tak, že práve pri dávke 200mg vitamínu C je dosiahnutá maximálna využiteľnosť a minimálne vylučovanie céčka močom. Ako najefektívnejší spôsob perorálneho dodávania vitamínu C sa preto javí podávanie menších (200mg) dávok niekoľkokrát denne, prípravky s postupným uvoľňovaním vitamínu C alebo lipozomálny vitamín C. 

Ukazuje sa, že vitamín C vo forme lipozómov (vitamín obalený vrstvou fosfolipidov) dosahuje vyššiu biologickú dostupnosť ako nelipozomálne céčko. Medzi výhody lipozomálnej enkapsulácie patrí rýchlejšia a efektívnejšia črevná absorpcia (z čreva sa vstrebe viac vitamínu C aj pri nižšej dávke), zvýšená stabilita vitamínu a ochrana čreva pred potenciálne dráždivými vplyvmi (vyššie dávky vitamínu C vo forme kyseliny askorbovej môžu pôsobiť dráždivo na tráviaci systém). Lipozomálny vitamín C, či už vo forme kapsúl, roztokov alebo sirupu pre deti, je kvôli zložitejšiemu technologickému spracovaniu aj niekoľkonásobne drahší ako bežné céčko.

Pomaly sa dostávajú na trh nové formy vitamínu C. Zatiaľ, čo donedávna sme poznali iba kyselinu askorbovú, teraz sa začínajú objavovať aj iné soli vitamínu C ako askorbát sodný alebo askorbát vápenatý (Ester-C). Zatiaľ to vyzerá tak, že Ester-C sa lepšie vstrebáva a pomalšie vylučuje ako kyselina askorbová, ale len v štúdiach na zvieratách, u ľudí sa významné rozdiely v účinnosti zatiaľ nezistili. Výhodou askorbátov je ich nekyslý charakter. Ľudia s citlivým žalúdkom nemusia dobre tolerovať vysoké dávky kyseliny askorbovej, zatiaľ čo askorbáty podľa najnovších štúdií sú lepšie znášané. Askorbát sodný (E301) a vápenatý (E302) nájdeme aj ako aditívum v potravinách, kde plní úlohu antioxidantu. V zahraničí sa objavil Ester-C palmitát, ako jediný vitamín C rozpustný v tukoch. Každopádne opatrne s dlhodobými a vysokými dávkami askorbátov, nie sú ešte dostatočne preskúmané.

—————————————————————————————————————————

Zdroje:

1. Anitra C CarrMargreet C M Vissers; Synthetic or food-derived vitamin C–are they equally bioavailable? 2013 ;5(11):4284-304.

2. Anitra C. Carr, Stephanie M. Bozonet, Juliet M. Pullar,; A Randomized Steady-State Bioavailability Study of Synthetic versus Natural (Kiwifruit-Derived) Vitamin C: Nutrients. 2013 Sep; 5(9): 3684–3695.

3. Rosemary L Schleicher Margaret D CarrollEarl S FordDavid A Lacher; Serum vitamin C and the prevalence of vitamin C deficiency in the United States: 2003-2004 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES): 2009 Nov;90(5):1252-63.

4. Rosemary L SchleicherMargaret D CarrollEarl S Ford; Serum vitamin C and the prevalence of vitamin C deficiency in the United States: 2003-2004 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES): 2009 Nov;90(5):1252-63.

Súvisiace články:

Nedostatok vitamínov pri užívaní hormonálnej antikoncepcie?

Vitamíny proti chrípke-ktoré, koľko, ako?

Horúčka-najrýchlejšia liečba chrípky a prechladnutia.

Kedy zinok pomáha a kedy škodí?

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

Autor: Zuzana