Celiakia

Prečo vzniká celiakia?

priciny_celiakie.jpg

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré sa prejavuje neschopnosťou čriev odburávať lepok (glutén). Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách ako je pšenica, jačmeň, raž alebo ovos. U človeka, ktorý trpí neznášanlivosťou lepku, stačí aj malé množstvo potravy, ktorá obsahuje tento proteín, a dochádza k spusteniu imunitnej odpovede v tenkom čreve a zahájeniu chronického zápalu. Lepok nemá výživovú hodnotu – nie je v strave z tohto hľadiska potrebný, je však prítomný v mnohých potravinách kde plní funkciu spojiva – zabezpečuje lepivosť múky (dôležité pre pečenie chleba).

Problémom celiakie je, že veľmi málo celiatikov je skutočne diagnostikovaných.

Črevná stena človeka je pokrytá klkmi a mikroklkmi, ktoré sú schopné zväčšovať povrch čreva a tým pomáhať pri absorpcii živín. U človeka trpiaceho celiakiou je týchto klkov menej a sliznica čriev je zapálená. To je spôsobené práve  poruchou aktivity enzýmov, ktoré odburávajú lepok. Dochádza tak k vzniku toxických zložiek molekuly gluténu, ktoré sa hromadia v sliznici tenkého čreva a  tak ju poškodzujú. V dôsledku poškodenia a zníženia plochy sliznice čreva sa zhoršuje vstrebávanie živín (vitamíny, minerály, bielkoviny, tuky). Dôležitú úlohu tu zohráva aj samotný imunitný systém pacientov, ktorý proti gluténu a jeho zložkám reaguje tvorbou protilátok. Celiakiou trpia najmä geneticky predisponované osoby, t.z. ak sa vo vašej rodine nachádza pacient s týmto ochorením, máte až desaťnásobne vyššiu pravdepodobnosť, že budete trpieť touto chorobou.

Súvisiace články:

Liečba celiakie

Ako zistím či mám celiakiu?

Novinky v liečbe celiakie

 

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.

 

30 Responses

  1. Dobrý deň Zuzana,
    ďakujem za článok a aj tie súvisiace. Rozmýšľal som nad bezlepkovou diétou, nakoľko mám pocit, že ma z lepku nafukuje a nerobí mi dobre. A teda mám isté prejavy ako píšete aj vo vašom druhom článku. Mnoho bezlepkových receptov som napríklad našiel aj na vyššie uvedenej stránke http://www.bezlepkac.sk. Ale každopádne dnes je už aj v potravinách množstvo vecí na výber.
    Dúfam, že mi príznaky po čase ustúpia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *